Pripremite se na vrijeme! Obilazite livade i budite u toku s prirodom. Pratite kako se razvija stolisnik. U trenutku kada je stolisnik tek počeo cvasti, vrijeme je da reagirate. Naberite listove i napravite od čistih listova macerat

 

Kričavo zeleni macerat od stolisnika snažno regenerira kožu, njeguje ju i djeluje protugljivično. Upravo zbog ovog zadnjeg navedenog djelovanja odlučila sam vam danas skrenuti na njega pažnju.

Naime, ponekad me znaju tražiti savjet osobe iznimno osjetljive kože, ili iznimno uništene kože zbog različitih terapija ili trudnice i dojilje, djeca koja imaju problema s gljivicama na koži. Često kod tog problema zna pomoći ulje od kantariona, ali ponekad ovaj problem riješit će tek macerat od listova stolisnika. Uz to, kantarionovo ulje nije poželjno koristiti tijekom punog ljeta. 

Pripremite se na vrijeme! Obilazite livade i budite u toku s prirodom. Pratite kako se razvija stolisnik. U trenutku kada je stolisnik tek počeo cvasti, vrijeme je da reagirate. Naberite listove i napravite od čistih listova macerat.

Napravit ćete ga tako što ćete svježi biljni materijal iscjeckati na sitne dijelove i njime rastresito, bez sabijanja, napuniti teglu do tri četvrtine njene zapremnine. Do vrha ulijte kvalitetno hladnoprešano ulje. Teglu zatvorite i stavite na sunce. Svakodnevno ju u par navrata protresite i nakon 3 tjedna procijedite. Ulje pohranite u tamne staklenke na mračno mjesto. Ono mora biti kričavo zelene boje. Teglu obavezno označite naljepnicom na koju ćete napisati sadržaj i godinu proizvodnje i mirno odahnite. Zelena pomoć je tu. Možete nastaviti uživati u ljetu.