Znate li da još uvijek postoje mali kvartovski dućani u kojima vas prodavačice poznaju, šale se s vama i uvijek se osjećate dobrodošlo?


Kako se bliži vrijeme Uskr­sa, pitala sam se o čemu da pišem. Jer, Uskrs povezujem sa simbolikom mira, obilja, zdra­v­lja, novim počecima i nadom u novi život. Za vrijeme blagdana posjećuje se obitelj, čisti se kuća, priprema se bogatiji, blag­danski stol, svi su nekako bolje volje i kao da su općenito ljudi nekako opušteniji i po­vezaniji. Za vrijeme blagdana čini se topliji i kontakt s ljudima koje tek povremeno sus­rećemo u susjedstvu, tetama u dućanima, u pekarama. Jučer sam šetala s prijateljicom jednim našim riječkim naseljem, upitala me idem li ikada u supermarket pored kojeg smo prolazile. Odgovorila sam joj da sam bila jednom u posljednje četiri godine i tako sam otpočela priču koju sam već puno puta pričala. 

Znate li da još uvijek postoje mali kvartovski dućani u kojima vas prodavačice poznaju, šale se s vama i uvijek se os­jećate dobrodošlo, kao onda prije puno, puno godina, kada su svi dućani, butige bili takvi? Gdje vam kažu da nemaju češnjak, iako stojite ispred nje­ga, jer je loš i ne žele vam ga prodati (kažu da će doći za dva dana), gdje vam prodavačica u lokalnoj parfumeriji kaže da dođete na kraju njene smjene pa će vam pomoći da se na­šminkate za tu posebnu prigodu za koju tražite šminku, du­ćani u kojima vam čim uđete kažu da je došla nova pošiljka vaše omiljene kave jer znaju koju pijete. Gdje vam preko druge susjede poručuju da morate vratiti one boce od pive koje ste naravno uzeli na veresiju (jer vam ne žele ku­cati kauciju), gdje, ako prebirete po novčaniku tražeći sitno, po­misle da uopće ne­mate novaca i ispale ko iz topa: “Ma nema veze, donesi drugi puta, pa znamo se, nećeš pobjeći.”

Gdje prodavačica strpljivo, ali i s potpunim razumijevanjem sluša staricu od 90 godina koja joj priča o svojima već odraslim unucima i njihovim životima. 

Znate li da još uvijek postoje takvi dućani i da je potpuni gušt kupovati u njima i vraćati se i pet puta dnevno, jer znate da ćete uvijek biti dočekani s dobrodošlicom i osmijehom?  Znate li da takvi mali kvartovski dućani, obućari, male ribarnice, voćarne, cvjećarnice, čine dušu ovoga grada, svakog kvarta i uljepšavaju nam svakodnevni život? 

Ako želite i vi osjetiti njiho­vu draž, počnite ih pos­jećivati redovito. U ovo blagdansko vrijeme koje simbo­lizira mir, obilje, novi život, obavite svoju blagdansku kupnju tamo, svojim kupovinama pomognite im da opstanu (io­nako ih negdje morate obaviti), jer ono što tamo dobijete ne može se mjeriti novcem. 

I za vrijeme blagdana i na­kon njih, svojim odabirom po­dupiremo ono što želimo za­dr­žati. Želim nam svima da oja­čamo osjećaj međusobne po­ve­za­nosti, mira, obilja i bla­go­stanja!