Maltezeri su jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu. Stoljećima su bili vjerni pratioci aristokraciji i ljudima iz visokog društva. Njihova ekstremno duga, bijela dlaka i zahvalan karakter posljedica su preko dvije tisuće godina selektivnog uzgoja. Još uvijek se ne zna točno podrijetlo ove pasmine. Postoji nekoliko teorija pa se mišljenja razlikuju. Jedna teorija tvrdi da je maltezer dobio ime po otoku Malti, druga tvrdi da je ime dobio po gradu Meliti na Siciliji. Neki čak tvrde da potječe sa otoka Mljeta. Postoje i dokazi koji bi potvrdili sve navedene hipoteze. Bez obzira koju teoriju prihvatili, ova je pasmina već stoljećima na Mediteranu. Čak je i rimski upravitelj Publius imao maltezericu Issu. Postoji mnoštvo slika maltezera što pokazuje da su bili zanimljivi i brojnim umjetnicima. Maltezeri su privrženi, odani, živahni psići;neustrašiva duha. Veseli su i zaigrani, veoma inteligentni i umiljati. Ponekad su nepovjerljivi prema strancima no nisi agresivni ni napeti kao neke druge patuljaste pasmine. Dlaka im je jednoslojna, nema potdlake, ravna i svilenkasta, te dopire do poda. Boja dlake je isljučivo bijela. Što se tiče brige oko održavanja dlake potrebno je mnogo truda i njege. Neophodno je svakodnevno češljanje i četkanje. Zato nam je od pribora potrebno kao prvo tzv. slicker četka koja odlično služi u otklanjanju prljavštine, travki i grančica koje pokupi prilikom šetnji. Preporučljivo je imati i češalj sa metalnim zupcima koji je najdjelotvorniji u otklanjanju zapetljanja dlake. Raznolik je asortiman pribora kad govorimo o ovoj pasmini tako da mnogi koriste i razne češlljeve finije teksture. Kako spadaju u zahtjevnije pasmine što se tiče održavanja, često se dešava da se njihova prirodno duga dlaka pretvori u mnoštvo tzv. gropova(jakih zapetljanja) ili još gori oblik kad dlaka izgleda poput oklopa. Dovoljno je preskočiti i dva češljanja tokom tijedna da se dlaka već zapetlja i da nastanu problemi. Manja zapetljanja još možemo ukloniti metalnim češljem dok je kod gorih slučajeva jedino riješenje mašinom ošišati cijelo tijelo. Tako ošišan zasigurno neće izgledati reprezentativno kao oni održavane dlake. Danas je najomiljeniji tzv. puppy stile ili frizura koja podsjeća na izgled kad su bili štenci. Praktična je za održavanje pa se vlasnici odlučuju za nju i tokom cijele godine uz dodatke modnih detalja poput kaputića u zimskom periodu. Napomenuti ću da je i za ovu frizuru preduvjet dobro održavana dlaka a dužina frizure ovisiti će o želji vlasnika i godišnjem dobu. Većina maltezera zbog iscjedka iz očiju ima oko očiju dlaku žute do smeđkaste boje. Da bi se to uklonilo potrebno je redovito čistiti i kapati oči a obojeni dio dlake može se ukloniti jedino čestom uporabom profesionalnih kreda ili krema. Također je važno voditi redovito brigu o čišćenju i kapanju ušiju. Treba se redovito čupkati dlaka iz ušnog kanala i kapanjem zaštititi ušni kanal od bakterija i upala. Kako se zbog svoje dlake i živahnosti često prljaju potrebno ih je često prati. Najbolje bi bilo koristiti kvalitetniji šampon u obliku koncetrata kako bi što bolje očuvali njihovu dlaku i kožu. S druge strane kvalitetniji šampon u obliku koncetrata duže će i trajati jer se razređuje sa vodom. Zbog svoje dlake i održavanja potreban je odlazak groomeru svakih mjesec do dva. Groomer će sigurno mnogo stručnije pregledati i urediti vašeg ljubimca a posjeduje i mnogo preparata kojima će poboljšati i ukloniti eventualne nedostatke vašeg maltezera. Zahvaljujući svom simpatičnom izgledu, dobrom karakteru i neustrašivom duhu oni su bili i ostali jedna od najpopularnijih pasmina na svijetu.
Ova ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća, sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga
Jeste li znali da špinat potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka? Špinat možete veoma lako uzgojiti i u svom vrtu ili čak u malo većoj posudi za biljke. Tako ćete si omogućiti gotovo nepresušan izvor ove super hrane.
Jeste li ikada probali rakovicu? Ispod opasne vanjštine krije se slatko i ukusno meso. Rakovice je najbolje pripremiti svježe, istog dana ulovljene i po mogućnosti žive