„Dobra duša“ vas obavijesti na telefon kako imate izuzetnu sreću, jer će vam u kuću donijeti besplatni zdravstveni proizvod. Treba platiti samo dostavu. Pogađate što će se desiti? Dostava je 100 kn, a „proizvod“ je neka bezvrijedna plastika iz China-shopa

 

Potrošačko društvo može biti izuzetno okrutno. Smišljenom tehnikom namame vas na krajnje problematičnu kupnju, a posljedice shvatite prekasno. Tada se više ništa ne može ispraviti. Može eventualno poslužiti kao poduka za ubuduće, ali nekima ni to. Kontinuirano upadanje u zamke mnogima predstavlja svakodnevicu. Dočarat ću vam neke već uobičajene situacije, koje djeluju poput nagaznih mina.

Astrološke televizijske emisije srozale su se na samo dno, ali zato zanimljivih pikanterija ne nedostaje. Cijeđenje bjelanjka iz razbijenog jajeta znak je zmijurine u obliku loše susjede i njenih pokvarenih uroka. „Sada ćemo joj to sve vratiti!“ Karte obično pokažu gomilu novca u mjesec-dva, a prodaju kuće još brže. Novac od pozivanja odlazi u više faza. Prvo naplatno čekanje (kako kada, i do 15 minuta), onda razgovor u studiju, onda preusmjeravanje na druge astrologe (treba riješiti dodatne uroke ili pojačati sreću ili cijelu proceduru ponoviti za djecu i rodbinu), a nešto kasnije slijede agresivna nagovaranja za dodatno pozivanje kako bi se sve ranije izrečeno „aktiviralo“. Bez toga je bezvrijedno. A takva aktivacija traje barem desetak minuta. Minuta na liniji je 8 kuna, stotka se prebaci vrlo lako. Ukratko, čišćenje uroka košta.

Ponuda preparata, koji najavljuju izlječenje poprilično teško rješivih problema (npr. ćelavost ili artritis), sve je veća. Oglašavaju se uz TV-program, na zabavnim stranicama ili na netu. Ne kažem da su svi bezvrijedni, ali dobar dio je. Navesti ću što bi vam trebalo pobuditi sumnju.

U opširnom tekstu obično se navode neka istraživanja s fantastičnim rezultatima ili ime nekog liječnika, koji je na tome radio. Ni za jedno ni za drugo nije moguće naći dokaze. Neobično, za tako fantastičan preparat. A najsumnjivije tek slijedi. Na kraju teksta gotovo redovito nude veliki popust (ali, čak i uz popust, cijena je na razini 200-300 kuna), i to „samo danas“ i samo za  (neki broj, obično oko 30) kupaca. Ako je oglas na netu, onda svakih par minuta iskaču obavijesti tko je to upravo kupio i koliko je još komada ostalo po „povlaštenoj“ cijeni. Ne moram ni naglašavati, ako resetirate stranicu, resetirat će se i broj raspoloživih komada. Navode i prebivališta kupaca, ali program očito barata samo s desetak imena. Pri kraju stranice postoje i komentari (isključivo) oduševljenih kupaca. Kada sam se mislio uključiti u diskusiju, utvrdio sam da komentiranje nije moguće. Na vanjskim (obično azijskim) tržištima ovakvi proizvodi mogu se nabaviti vrlo jeftino. Proporcionalno realnoj vrijednosti.

O malverzacijama i prevarama mogao bih pisati još zaista puno. Recimo, „dobra duša“ vas obavijesti na telefon kako imate izuzetnu sreću, jer će vam u kuću donijeti besplatni zdravstveni proizvod. Treba platiti samo dostavu. Pogađate što će se desiti? Dostava je 100 kn, a „proizvod“ je neka bezvrijedna plastika iz China-shopa.

Prilično sam siguran da broj onih koji ulijeću u ovakve maminovce više od jednom nije zanemariv. Višak novca, potraga za izgubljenom srećom, pokušaj lagodnog rješavanja krupnih problema, usamljenost, naivnost ili nešto šesto? Jedno je sigurno: i uroci i amazonski eliksir imaju svoju cijenu.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]