Mnoge žene primjećuju da im glavobolje krenu neposredno prije, za vrijeme ili odmah nakon menstruacijskog ciklusa

 

Migrena je vrlo raširena i neugodna bolest. Intenzivno pulsiranje i bol, najčešće na jednoj strani glave, može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali češće su ugrožene žene. Migrena izrazito smanjuje kvalitetu života i remeti svakodnevne aktivnosti. Bubanj u glavi čini osobu ranjivom i emocionalno osjetljivom.

Medicina ne zna što je uzrok većine migrena. Postoje samo nagađanja. U stvarnosti, okidači za migrenu obično su višestruki. Među standardne čimbenike (koji se najčešće spominju) spadaju potres mozga (čak i u dalekoj prošlosti), preboljeli meningitis, moždani udar, aneurizma, tumor na mozgu ili oštećeni vratni živci. Na sve navedeno i ne možete puno utjecati, ali česta je i situacija da se baš ništa od toga ne može okriviti. Da li je migrena tajanstvena bolest?

Ne bih rekao. Prije bih rekao da su neki važni uzročnici potpuno zanemareni. Mnogo ljudi je zaraženo Epstein-Barrovim virusom, koji izaziva upalu središnjeg živčanog sustava, uključujući i mozak. Prodre li virus u živac vagus, upaljeni živac može pokrenuti migrenu. Sličan scenarij događa se i uz prisutnost virusa herpes zostera. Neke su migrene i posljedica kronične streptokokne infekcije, smještene u sluznici sinusne šupljine. A tu će zasigurno više pomoći opće osnaženje imunološkog sustava nego operacija ožiljkastog tkiva u sinusima.

Poremećaji u probavnom sustavu predstavljaju važan set mogućih okidača. Kada sustav ne radi dobro, amonijak može izaći iz crijeva, probiti krvno-moždanu barijeru i pronaći put u sve dijelove središnjeg živčanog sustava. Kako im plin oduzima neophodni kisik, živce zahvaća upala, a poremećeni sustav može se ispoljiti kroz migrene. Dalje, dehidracija i prateći manjak elektrolita loše djeluju na sve, a pogotovo na mozak. Uz to, živimo u vrijeme kada je kronični stres prije pravilo nego izuzetak. Štetu koju stvaraju stalne navale adrenalina teško je i popisati. Mozak je tu najosjetljiviji.

A evo i zašto žene češće pate od migrena. Mnoge žene primjećuju da im glavobolje krenu neposredno prije, za vrijeme ili odmah nakon menstruacijskog ciklusa. Prirodni proces ne bi trebao biti uzrok, ali sinergija s drugim uzročnicima je. Tijekom menstruacije, reproduktivni sustav treba 80% energetskih tjelesnih rezervi i potpuno funkcionalan imunološki sustav. Ako se tijelo istovremeno bori protiv drugih okidača (npr. kronični stres ili velika zatrovanost teškim metalima), migrena će nastati zato jer su energetske rezerve odjednom nedovoljne za sve potrebe. Pri relativno zdravom životu takvih ispada neće biti.

Nastavak teme sljedeći put. Utjecaj sna, prehrane, teških metala i drugih otrova. Do čitanja!


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]