Masna jetra je danas činjenica koja sve više poprima epidemijske dimenzije.

Način života, prehrana, uzimanje lijekova, bolesti kao što su dijabetes, bolesti crijeva, hepatitisi, poremećaj metabolizma masti, alkoholizam, pre­tilost, sve više dovodi do toga da se u jetri gomilaju masne čestice koje postepeno ugrožavaju adekvatnu funkciju jetre.

U početku nema nikakve kliničke slike, a ako se na vrijeme ne dijagnosticira bolest, počinju simptomi koji su u početku općeniti - umor, mučnina, bolovi ispod desnog rebarnog luka, povraćanje, nastavljuju sa ozbiljnijim tegobama - smanjenje apetita, žu­tica, temperatura, nadutost crijeva, bolovi u stomaku, uvećana jetra, pad koncentracije.

Kod pojave ovih simptoma potrebno se javiti svom liječniku da se što prije urade laboratorijske i dijagnostičke ana­lize. Tu prije svega treba utvrditi funkciju jetre te razinu masnoća u krvi. Danas se vrlo lako i neinvazivno može ultrazvukom dijagnosticirati masna jetra.

Treba naglasiti da rizične grupe pacijenata, a to su one koje smo već nabrojali prema stilu života i poznatim dijagnozama trebaju o ovom problemu voditi više računa.

Nakon što se otkrije da pacijent ima masnu jetru, treba započeti liječenje na nekoliko razina.

Prvo treba dovesti pod kontrolu ostale bolesti, prvenstveno dijabetes mellitus i druge, a pacijenti trebaju istovremeno raditi na postepenom smanjenju tjelesne težine promjenom prehrane te umjerenim fizičkim aktivnostima.

Tu se prije svega misli na smanjenje unosa masnoća, industrijski obrađene hrane, alkohol u potpunosti izbaciti iz upotrebe, a kofein smanjiti.

Preporučuje se standardo više (do 5) obroka dnevno koji su količinski manji.

Preporučena je dijeta koja u sebi sadrži više voća i povrća, treba izbjegavati one namirnice koje dovode do napuhavanja crijeva.

Danas ima više preporuka o uzimanju čajeva, sokova, ali moja preporuka je da se najviše uzima obična voda, a ako se odlučite na fitoterapiju da to uradite u konzultaciji s iskusnim fitoterapeutima.

Dijagnozu masne jetre treba shvatiti ozbiljno i započeti liječenje na vrijeme, jer u tom slučaju izbjegavamo moguće ozbiljne komplikacije našeg zdravlja.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]