Cink učestvuje u preko 300 biokemijskih reakcija u organizmu, važan je za jačanje imuniteta, a posebnu ulogu ima kod reproduktivnih organa
Nastavljamo s osnovnom obradom oligoelemenata i minerala u tragovima. Ovog puta nešto ćemo reći o bakru i cinku. No, prije svega, treba se osvrnuti na jedno općenito stajalište kada se govori o oligoelementima i elementima u tragovima. Naime, o njima gotovo nitko ne vodi računa. Zaboravili smo da se već odavno ne hranimo “normalno” i da industrijski pripremljena hrana nema dovoljno ovih potrebnih elemenata. Isto tako, moderan način prehrane uglavnom u organizam unosi osnovne elemente, a one koji su količinski mali, ali metabolički značajni, o njima se malo vodi računa. Zbog takvog odnosa, u “pomoć” priskače ponovno ta ista industrija koja nam nudi dodatke prehrani kako bi nadoknadili elemente koji su bitni u adekvatnom metabolizmu organizma.
Bakar je metal koji u industriji igra veliku ulogu, ali kao element u tragovima ima i vrlo važnu ulogu u organizmu.
Između ostalog, bakar je važan za normalno djelovanje imunološkog sustava, resorpciju željeza, u energetskom sustavu, važan je za vezivno tkivo (armatura organizma), živčani sustav, kao antioksidans.
Bakra najviše ima u čokoladi (ali pravoj), žitaricama, jetrima (čija je upotreba zbog industrijskog uzgoja upitna), orašastim plodovima. Nedostatak bakra je dosta rijedak, ali oni koji se hrane na moderan način, s vremena na vrijeme bi trebali malo uzeti više voća, povrća, orašastih proizvoda i žitarica.
Cink je jedan od značajnijih elemenata u organizmu. Prema znanstvenicima, cink sudjeluje u preko 300 biokemijskih reakcija u organizmu. Cink je važan za jačanje imuniteta, a posebnu ulogu ima kod reproduktivnih organa, poglavito kod muškaraca. Napomena, sve veći problem je neplodnost muškaraca sa smanjenim brojem spermatozida, njihovom vitalnošću, a o impotenciji da i ne govorimo. Cink je važan za vid, kožu, rad čula okusa i mirisa, za razvoj djeteta.
Izvor cinka je kvalitetna prehrana. Najviše cinka ima u mesu, školjkama, ribi i drugim plodovima mora. Cinka ima u mlijeku, orašastim plodovima, jajima, žitaricama. Cinka ima i u voću i povrću. I kod nedostatka cinka važi isto pravilo, a to je loša prehrana, odnosno industrijska prehrana. Terapija je što više “bakine kuhinje”, a povremeno i uzimanje suplemenata.
Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na [email protected]