Krom je dio sustava koji omogućava uredan metabolizam glukoze u krvi. Pored toga, smatra se da krom ima ulogu i u metabolizmu masti i proteina


Selen je još jedan od mikroelemenata koji ima ulogu antioksidansa u organizmu. Do sada je utvrđeno da kao jaki antioksidans djeluje na slobodne radikale, usporava starenje kože, mišićnih i možda moždanih stanica. Kada je selen u pitanju, postoji niz još dovoljno neistraženih pretpostavki da pomaže u kardiovaskularnom sustavu, pojačava ubrzanje spermatozoida te da ima ulogu u liječenju nekih od karcinoma.

Selena ima u plodovima mora, teletini, žitaricama. Nedostatak selena je najviše prisutan u trećoj dobi i kod ljudi koji prehranu baziraju na industrijski pripremljenoj hrani. Kod selena nema vidljive kliničke slike nedostatka selena, pa se njemu ne pridaje pozornost. Evidentno je da je količina selena smanjena u trećoj dobi, kod oštećenja mišićne mase i kod još nekih kliničkih slika te kod neadekvatnog unosa istog. Što se tiče selena i njegove uloge u organizmu, trebat će još dosta ispitivanja. Treba razmisliti o preventivnom mjerenju koncentracije selena u trećoj dobi ili, jednostavnije, primjeniti zdravu prehranu prilagođenu trećoj dobi.

Bor je mikroelement koji pripada nemetalima. Nalazi se u zemlji te se koristi za mnoge kemijske funkcije i proizvode u industriji, a u organizmu mu je glavna uloga u metabolizmu stvaranja koštane mase te u biokemijskim procesima te ima posebnu ulogu na transfer materija kroz staničnu membranu. Sve se više govori o ulozi bora u očuvanju kalcija u kostima, a samim time igra važnu ulogu kod osteporoze (do nedavno se mislilo da je osteoporoza bolest-stanje samo kod žena, a sada je jasno da se sve više javlja i kod muškaraca). Bora ima u orašastim plodovima, mahunarkama, ali i u vinu i pivu.

Krom pripada u kemijsku grupu prijelaznih metala, a u organizmu pripada u grupu oligoelemenata. Dosta znamo o korištenju kroma u industriji, kako metalnoj tako i u industriji boja, no to je neka druga tema. Nama je važna uloga kroma u organizmu. A kada je u pitanju uloga kroma u organizmu, onda se najviše govori o jačanju inzulinskog djelovanja. To ukazuje da je krom dio sustava koji omogućava uredan metabolizam glukoze u krvi. Pored toga, smatra se da krom ima ulogu i u metabolizmu masti i proteina (posebice nukleinskih kiselina). Izvor kroma je u mesu, pivskom kvascu, integralnom žitu, voću i povrću.

Na kraju, svima Vama želim sve najbolje za Božić i puno, puno ljubavi. Vjerujte, ona je potrebna svima, baš kao i mikro i makroelementi. A glavni izvor ljubavi smo mi ljudi!

Sretno!


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]