Mogu li kao zaposlenica u stalnom radnom odnosu otvoriti paušalni obrt i raditi na pola radnog vremena? Koja je procedura potrebna i koje bi bile moje obaveze prema poslodavcu kod kojeg sam u radnom odnosu, a koje prema državi (porez i ostalo)?

 

Ukoliko u Vašem ugovoru o radu ne postoji odredba koja Vam brani otvaranje obrta ili rad na određenim poslovima, ili ukoliko takva zapreka nije definirana nekim drugim dokumentom radnog prava kod Vašeg poslodavca - možete otvoriti obrt.

Za obrtnika ne postoji pojam radnog vremena, a kod poslodavca ste dužni raditi u ugovorenom radnom vremenu.

Proceduru za otvaranje obrta i obveze prema državi molim istražite u tekstovima u rubrici Poduzetnik, u kojoj je više puta o tome pisano.

Ovdje ću navesti samo kratko: porez možete plaćati paušalno ili na osnovu stvarno utvrđenog dohotka u poslovnim knjigama, a doprinose kao obrtnik ćete plaćati po isteku godine, ovisno o načinu oporezivanja. Detalje ćete naći u navedenim tekstovima.

Ako nema uvjeta navedenih u prvoj rečenici, niste dužni poslodavca obavijestiti o registriranju obrtničke djelatnosti. Obrtni registar je javno dostupan svima za pretraživanje po raznim kriterijima.