Pozvan sam na sudsko ročište za ostavinski predmet. Mogu li samo poslati nasljedničku izjavu sa z.k. izvatkom da se prihvaćam nasljedstva i odričem žalbe, da ne dolazim na ročište pa da ostavina postane pravomoćna? Također, invalid sam. Mogu li poslati sudu dokaz da me oslobodi plaćanja sudske pristojbe u ostavinskom postupku?


Nasljedničku izjavu moguće je dati u pisanoj formi, naravno, ovjerenu kod javnog bilježnika pa se za taj dio obavezno javite nekome po vašem izboru.

Ne možete se unaprijed odreći prava na žalbu na rješenje, to je moguće tek nakon što ste sa sadržajem istoga upoznati, a to nećete biti u vrijeme davanja nasljedničke izjave, no možete i taj dio unijeti u nasljedničku izjavu po vašem izboru.

Sud više nije nadležan za donošenje odluke o oslobođenju od plaćanja troškova postupka i oslobođenju od plaćanja sudskih pristojbi, već je za to nadležan Ured državne uprave sukladno odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, pa ukoliko ocjenjujete da ne možete plaćati sudske pristojbe i troškove, možete zatražiti oslobođenje od plaćanja troškova, odnosno od plaćanja sudskih pristojbi te ćete biti oslobođeni od istih ukoliko ishodite takovo rješenje od nadležnog Ureda državne uprave.