Imam položeni tečaj za ugradnju noktiju. Kad otvorim obrt s tim tečajem, smijem li raditi trajni lak na rukama i smijem li to sve raditi na nogama (bez pedikura)?


Prije svega, skrećemo pažnju kako se osoba koja želi obavljati obrt i otvoriti vlastiti salon mora prijaviti na upis u obrtni registar nadležnom županijskom uredu i njegovim ispostavama, tj. u uredu za gospodarstvo. Nadalje, potrebno je razlikovati slobodne obrte i vezane obrte, a u kontekstu usluga (djelatnosti) koje želite i možete pružati.

Dakle, ukoliko imate završen tečaj za ugradnju umjetnih noktiju, no ne i završenu trogodišnju školu za pedikerske usluge, za obavljanje djelatnosti ugradnje umjetnih noktiju možete otvoriti slobodan, odnosno nevezan obrt gdje nije propisana stručna sprema i posebni dodatni uvjeti (npr. majstorski ispit). Drugim riječima, ako želite otvoriti salon npr. samo za njegu ruku i noktiju i otvoriti slobodan obrt dovoljno je završiti tečaj i uz praksu možete krenuti u otvarenje vlastitog salona.

S druge strane, ako želite raditi više od njege ruku i ugradnje noktiju kao što su npr. pedikerske usluge, tada možete otvoriti salon na tvrtku. Odnosno, možete otvoriti društvo s ograničenom odgovornošću ili jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću. Naravno, moguće je otvoriti i obrt, no tada bi se radilo o vezanom obrtu za čije se obavljanje, osim općih uvjeta, traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit.

Inicijalni korak u procesu otvaranja vezanog obrta je provjera nalazi li se željena djelatnost kojom se planirate baviti na popisu vezanih, odnosno povlaštenih obrta. To možete učiniti direktno na web stranici “Narodnih novina”, odnosno proučiti Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica. Uputno je i obratiti se uredu Hitro.hr, a u kojem Vam djelatnici mogu pomoći oko odabira vrste obrta i odgovarajuće djelatnosti koju možete obavljati, sukladno kvalifikacijama koje posjedujete.

Isto tako, savjetujemo da se obratite na e-mail adresu [email protected] Hrvatske obrtničke komore (HOK), a koja između ostalog svoju misiju ispunjava kroz pomoć obrtnicima prilikom osnutka i poslovanja obrta.

Napominjemo da u slučaju ako Vi osobno nemate ispunjene uvjete za otvaranje vezanog obrta (npr. završenu pedikersku školu), također možete otvoriti vezani obrt (ako bi se radilo o obavljanju pedikerske djelatnosti), uz uvjet da zaposlite osobu sa završenom trogodišnjom školom u zvanju pedikera i s položenim majstorskim ispitom, uz ispunjavanje ostalih potrebnih uvjeta.