Možemo li suprug i ja odrediti tko će brinuti o djetetu u slučaju nesretnog slučaja nas oboje? Je li istina da, i u slučaju da se sve dogovori, i dalje odluku o dodjeli skrbništva dodjeljuje Centar za socijalnu skrb? Što se događa s imovinom djetata?

 
Obiteljski zakon u članku 116. uređuje pitanje roditeljske skrbi za slučaj smrti oba roditelja.

U slučaju smrti oba roditelja centar za socijalnu skrb stavit će dijete pod skrbništvo. Roditelj koji ostvaruje roditeljsku skrb može za života u oporuci ili u obliku javnobilježničke isprave (anticipirana naredba) imenovati osobu za koju smatra da bi se u slučaju njegove smrti najbolje skrbila o djetetu. Kad se u slučaju smrti roditelja djetetu imenuje skrbnik, uzima se u obzir volja roditelja iz stavka 5. ovoga članka i mišljenje djeteta, osim ako se procijeni da to ne bi bilo u skladu s djetetovom dobrobiti.

Dakle, zakon predviđa mogućnost roditeljima da "predlože" skrbnika za svoje dijete za slučaj njihove smrti, no u takvom slučaju uzima se u obzir mišljenje i samoga djeteta te da imenovana osoba zadovoljava uvjete koje zakon propisuje, da je sposobna ostvarivati skrb nad djetetom.

Imovinom djeteta upravlja imenovani skrbnik na način da istu koristi za djetetove potrebe za stanovanje, školovanje, eventualne potrebe za liječenje i sl. Raspolaganje nekretninama ili raspolaganje vrijednijom imovinom dijeteta, uključujući i novčane iznose, zahtijeva suglasnost centra za socijalnu skrb.