Imam obrt koji se paušalno oporezuje.  Je li zakonom dozvoljeno baviti se uslugom prevođenja tim putem?


Iz postavljenog pitanja proizlazi da posjedujete rješenje o obavljanju dopuštene gospodarske djelatnosti, pa uz tu djelatnost trebate tražiti izdavanja rješenja o upisu nove djelatnosti u obrtni registar, i to djelatnosti pod šifrom 74.30 - Prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača.

Odredbama čl. 27. st. 1. Zakona o obrtu (Narodne novine RH, br, 143/13) propisano je da obrtnik može obavljati samo one obrte koji su obuhvaćeni obrtnicom, a to implicira da trebate podnijeti zahtjev za upis označene nove djelatnosti u obrtni registar nadležnom tijelu ureda državne uprave, službi za gospodarstvo i to prema mjestu prebivališta, boravišta odnosno prema mjestu sjedišta obrta.

Za obavljanje prevoditeljske djelatnosti i usluge tumača nije propisana nikakva stručna odnosno školska sprema jer se radi o slobodnom obrtu.

Navedenu djelatnost možete obavljati i u dijelu stambenog prostora, s obzirom da je odredbama čl. 2. Pravilnika o obrtima koji se mogu obavljati u stambenim prostorijama (Narodne novine RH, br. 101/95) propisano da se osim djelatnosti iz. čl. 1. tog Pravilnika, u stambenim prostorijama mogu obavljati i druge djelatnosti čije obavljanje ne zahtjeva izmjenu postojećih uvjeta korištenja stambenog prostora.