Državni sam službenik. Još 2017. je donesen kolektivni ugovor o naknadi putnih troškova kojeg moj  poslodavac do nedavno nije poštivao (umjesto naknade po km dobivala sam iznos putne karte). Mogu li tužiti poslodavca? Napominjem da su ispunjeni svi uvjeti za naknadu prijevoza po kilometru.


Sukladno odredbi članka 52. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike stavak 1., stavak 14. i stavak 19. propisuju: državni službenik i namještenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza dolaska na posao i odlaska s posla, pod uvjetom da je udaljenost od njegovog prebivališta, odnosno boravišta do mjesta rada najmanje dva kilometra. Ako od prebivališta odnosno boravišta do mjesta rada nema organiziranog javnog prijevoza, naknada troškova prijevoza isplatit će se u visini od 1,35 kn po prijeđenom kilometru, uvećano za troškove mostarine i tunelarine (uz predočenje ispisa elektroničke naplate cestarine - ENC na ime zaposlenika i za odgovarajući dolazak na posao i povratak s posla), kao i u slučaju naknade troškova prijevoza zaposleniku u dane kada organizirani javni prijevoz ne prometuje, a ako se troškovi mostarine i/ili tunelarine ne mogu odvojiti od troškova cestarine, zaposlenik ima pravo na naknadu cjelokupnog iznosa troška, uz predočenje ispisa elektroničke naplate cestarine – ENC HAC-a ili AZM-a na njegovo ime. O načinu korištenja prava na naknadu troškova prijevoza, službenik i namještenik se svom poslodavcu treba pisano izjasniti na početku kalendarske godine, odnosno tijekom kalendarske godine, ako dođe do promjene načina korištenja toga prava, ili ako dođe do promjene prebivališta odnosno boravišta službenika i namještenika, a ako nije došlo do promjena u načinu korištenja prava na naknadu troškova prijevoza ili do promjene prebivališta odnosno boravišta, službenik i namještenik se o načinu korištenja prava na naknadu troškova prijevoza ne mora svom poslodavcu pisano izjašnjavati na početku svake kalendarske godine.

Dakle, ukoliko ispunjavate navedene uvjete iz članka 52. pitanje je jeste li zatražili od poslodavca isplatu putnog troška na način na koji imate pravo? Ukoliko jeste, tada svakako imate pravo podnijeti tužbu. Ukoliko niste poslodavca obavijestili da ispunjavate uvjete za isplatu na način kako je prethodno opisano, tada će poslodavac isto svakako isticati po vašoj podnesenoj tužbi i braniti se na način da je vaša obveza bila obavijestiti ga o načinu na koji ćete koristiti pravo na naknadu troškova prijevoza te da po toj obvezi niste postupili.