Nakon smrti moje majke, nasljednici nekretnine smo moj otac, brat i ja. Brat se želi odreći svojeg dijela nasljedstva u korist oca. Budući da ima dospjelih dugovanja prema drugim vjerovnicima, može li se od strane vjerovnika pobiti to odricanje od dijela nekretnine radi naplate?


Zakon o nasljeđivanju predviđa mogućnost odricanja od nasljedstva baš kao i mogućnost ustupanja nasljednog dijela.

Za nasljednika koji je dao izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da nikada nije bio nasljednik ostavitelja te bi ostavinu iza majke nasljeđivali samo vi i otac. Ukoliko osoba koja se odriče od nasljedstva izričito izjavi kako se nasljedstva odriče samo u svoje ime, nasljeđuje se kao da je taj nasljednik preminuo prije ostavitelja, odnosno njegov nasljedni dio prelazi na njegove zakonske nasljednike (potomke i bračnog druga).

Mogućnost koju vi navodite u svom pitanju predstavljala bi ustup nasljedstva, u tom slučaju nasljednik koji daje izjavu da se odriče svog nasljednog dijela u korist konkretnog nasljednika, zapravo se prihvaća svog nasljednog dijela iza ostavitelja i raspolaže istim na način da ga ustupa određenom nasljedniku - izjava o ustupu nasljednog dijela.

Kako se kroz opisane izjave besplatno raspolaže imovinom koja bi inače ušla u imovinu vašeg brata, njegovi vjerovnici imaju pravo pobijati takve njegove pravne radnje u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima o pobijanju dužnikovih pravnih radnji.