06.09.2019.

Mogu se li odreći vlastite djece?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Živim u Austriji i imam austrijsko državljanstvo. Na koji način se mogu odreći svoje dvoje punoljetne djece?

 

Odredbe austrijskog prava koje reguliraju obiteljske odnose mi nisu poznate, pa se u tom smislu za pomoć obratite kolegama u Austriji.

U Republici Hrvatskoj, a sukladno važećim odredbama Obiteljskog zakona, nije moguće odreći se djeteta niti očinstva, osim ukoliko na sudu ne dokažete da niste biološki otac djece. Roditelj se ne može odreći niti roditeljske skrbi nad djecom, a ona mu se može ograničiti ili oduzeti samo odlukom nadležnih tijela iz razloga i na način propisan Zakonom.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .