13.02.2019.

Mora li privatni iznajmljivač koji je ušao u sustav PDV-a registrirati obrt?

Piše: Zorana Mavričić-Korošec
Makora d.o.o.
www.makora.hr

Od 1.1. ove godine, kao privatni iznajmljivač prijavila sam se u sustav PDV-a zbog prijeđenog praga od 300.000 kn. Jesam li i dalje fizička osoba u sustavu PDV-a, poslovne knjige moram voditi isto kao i obrtnik, ali nisam dužna otvoriti obrt s obzirom da se ne bavim niti jednom dodatnom djelatnošću ili sam postala neka vrsta obrtnika?


Niste postali obrtnik i niste niti upisana u obrtni registar. Vaša je registracija ista kao i prije, ali sada ste obavezni voditi poslovne knjige radi utvrđivanja poreza na dohodak. Račune posljedično tome morate fiskalizirati ako ih naplaćujete gotovinom ili karticama, a i boravišnu taksu plaćati prema ostvarenim noćenjima turista te ona mora biti izdvojeno prikazana na računu.

S obzirom da porezno postupate jednako kao i obrtnik, sada imate mogućnost registrirati obrt i dodati možda još koju djelatnost i tako isporučivati više raznovrsnih usluga i više zaraditi. Ako to ne želite, ne trebate ništa novo registrirati, nego samo postupati kako sam gore opisala.

Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .