Od 1.1. ove godine, kao privatni iznajmljivač prijavila sam se u sustav PDV-a zbog prijeđenog praga od 300.000 kn. Jesam li i dalje fizička osoba u sustavu PDV-a, poslovne knjige moram voditi isto kao i obrtnik, ali nisam dužna otvoriti obrt s obzirom da se ne bavim niti jednom dodatnom djelatnošću ili sam postala neka vrsta obrtnika?


Niste postali obrtnik i niste niti upisana u obrtni registar. Vaša je registracija ista kao i prije, ali sada ste obavezni voditi poslovne knjige radi utvrđivanja poreza na dohodak. Račune posljedično tome morate fiskalizirati ako ih naplaćujete gotovinom ili karticama, a i boravišnu taksu plaćati prema ostvarenim noćenjima turista te ona mora biti izdvojeno prikazana na računu.

S obzirom da porezno postupate jednako kao i obrtnik, sada imate mogućnost registrirati obrt i dodati možda još koju djelatnost i tako isporučivati više raznovrsnih usluga i više zaraditi. Ako to ne želite, ne trebate ništa novo registrirati, nego samo postupati kako sam gore opisala.