U tvrtki u kojoj radim u subotu mi je pozlilo, završio sam na hitnom prijemu na koji me vozila hitna pomoć. Na hitnom prijemu sam se zadržao do 18 sati, nisam bio na poslu tri sata. U nedjelju sam nastavio normalno raditi, a voditelj mi je rekao da za tih par sati donesem doznaku, a ako ne doznaku, onda otpusno pismo. Je li to normalno? Otkud im pravo da traže otpusno pismo?

U vezi s događajem koji opisujete u svome pitanju, držim kako je obveza poslodavca bila prijaviti predmetni događaj kao ozljedu na radu slijedom odredbi Zakona o zaštiti na radu te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Na taj način poslodavac bi postupio u skladu sa svojim zakonskim obvezama, ali bi isti u tom slučaju imao i izravan uvid u svu medicinsku dokumentaciju vezanu uz konkretan slučaj.

Očigledno da Vaš poslodavac u svojoj evidenciji vodi Vaš izostanak s posla radi hitne medicinske intervencije predmetnoga dana te moguće da u skladu s tim namjerava zatražiti kompenzaciju isplate naknade plaće od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Moguće je da privremena nesposobnost za rad (bolovanje) traje samo jedan dan, odnosno određeni broj sati u jednom radnom danu, pa se u skladu s tim na takav način, samo za određeni broj sati, može ispuniti i doznaka odnosno Izvješće o bolovanju radi koje se trebate obratiti svome liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Ukoliko poslodavac od Vas traži samo dokaz radi čega ste izostali s posla određeno vrijeme, a ne zahtijeva dostavu Izvješća o bolovanju, samo kako bi u svojim evidencijama imao opravdan razlog Vašega izostanka s posla, tada ste slobodni istome dostaviti i otpusno pismo ako to želite, no bilo bi u skladu sa zakonskim uređenjem odnosa između radnika i poslodavca da svoj izostanak s radnog mjesta opravdate Izvješćem o bolovanju.