Zaposlen sam u jednoj privatnoj tvrtki i kad sam tražio raskid ugovora o radu poslodavac je rekao da sam dužan odraditi otkazni rok. Je li poslodavac u pravu?
Ugovor o radu mogu otkazati i poslodavac i radnik i to kao redoviti ili izvanredni otkaz ugovora o radu. U slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu iz čl. 107. Zakona o radu određeno je da poslodavac i radnik imaju opravdane razloge za otkaz ugovora o radu
sklopljenog na neodređeno ili određeno vrijeme, bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog osobite važne činjenice, nastavak radnog odnosa nije moguć. Ugovor o radu može se
izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se temelji izvanredni otkaz. Dakle, kod izvanrednog otkaza ugovora o radu nema obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka, ali strana koja je kriva za otkaz može
biti obvezana na naknadu štete zbog neizvršenja ugovorom o radu preuzetih obveza. Kada se ugovor o radu redovito otkazuje, ako to čini poslodavac ili radnik, otkazuje se uz ugovoreni ili propisani otkazni rok. Radnik, kako je to određeno čl.106., st. 6. Zakona
o radu, nije dužan navesti razlog otkaza, ali ima obvezu odraditi otkazni rok koji ne može biti duži od mjesec dana.
Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.
Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.
Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.
RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .
Smijem li na vlastitoj zemlji boraviti s kamperom, a možda i iznajmiti dio za boravak prijatelja s kamperom? Nikakvog objekta nema na zemlji te se ne radi o pružanju usluga ugostiteljstva u domaćinstvu, otvaranju kampa i slično.Gdje se smije "parkirati" kamper kada u njemu nitko ne boravi?
Rok i način predaje posjeda nekretnine sastavni su dio svakog predugovora/ugovora o kupoprodaji nekretnine. Ugovorne strane mogu dogovoriti i drugačije, odnosno da kupac stupi u posjed nekretnine prije, ali i poslije konačne isplate
U kojem se roku nakon smrti majke mora provesti ostavinska rasprava? Radi se o nasljeđivanju dijela kuće od strane nužnih nasljednika, što meni kao većinskom vlasniku predstavlja problem u slučaju prodaje nekretnine.
Postavite pitanje
Vi pitate - Burza odgovara
Odgovaramo na pitanja iz područja poduzetništva, poreza, dionica, zapošljavanja, radnih odnosa, svih vrsta osiguranja... Da biste postavili pitanje, molimo Vas da ispunite obrazac.
Svakako prije provjerite je li na pitanje slično Vašem već odgovoreno, na pitanja za koja odgovor već postoji u rubrici nećemo odgovarati!
Iznajmljujem od 1. 12. 2026. jednosobni i potpuno moderno namješten stan, s duplim ležajem, namijenjen za jednu osobu, a po dogovoru i za dvije osobe. Jedno parkirno ...
Jazavčar merle, 7 kg, star 3 godine, uškopljen, poklanjamo u dobre ruke. Prednost imaju obitelji s okućnicom ili koje provode dosta vremena u prirodi. Br. čipa: ...