Nađite čistu obalu i počastite se obrokom od motra sa okusom mora. I ne zaboravite ugasiti televiziju dok jedete! Možda tokom blagovanja začujete šum valova i miris mora


Motar (Crithmum maritimum) matar, obalni petrovac, šćulac, obalac, raste na skoro svakoj obali. To su oni zeleni mesnati čvrsti listići s cvatom štitarke koji podsjećaju na sekulente i imaju jak neobičan aromatičan miris. Rastu po stijenama, u škrapama, na čistom kamenu, na metar do ruba dokle doseže plima. Motar voli jako puno sunca na slanom kamenu i posolici.

Motar možete upotrijebiti na sve moguće načine na koje biste upotrijebili neko drugo povrće.  Prije upotrebe ga kratko prokuhate u nesoljenoj vodi. Zašto nesoljenoj? Zato jer je motar slan! Raste uz more, slan je i ima okus po moru! Za njegov aromatičan okus zaslužno je eterično ulje koje će dužim kuhanjem uglavnom ispariti. Eteričnog ulja je manje u mladim listićima ubranim prije cvatnje ali motar možete brati bilo kada.

Moj prvi recept za kuhanje motra je bio s Lošinja gdje ga domaće stanovništvo zove šćulac. Rekli su mi „samo ga napravi kao blitvu s kuhanim krumpirima“. I fantastičan je!
Motar se provrije na par min. u čistoj vodi i pomiješa se sa odvojeno skuhanim krumpirima. To se prelije sa par kapi maslinova ulja, češnjak po želji i to je to! Vrlo, vrlo fino!

Možete ga napraviti i na varivo, na fritaju sa jajima, može biti osnovni sastojak vege lazanja, pizze, rižota, u slanim pitama, zapečeno s drugim povrćem i sirom u pećnici, na juhice, možete ga koristiti sirovog na kašaste sokove, popis je zaista dug. Možete ga upotrijebiti na bilo koji način kako biste upotrijebili tikvicu, patliđan, blitvu ili špinat, blanširati i zamrznuti.
Tradicionalno se motar još od antičkog doba i kiseli. Ja osobno baš ne volim kiselo povrće jer mi sve ima isti okus, po octu, ali ponekad tokom zimske prehrane ovakav kiseo ali aromatičan dodatak uz jelo zna dati zanimljiv ton cijelom obroku i podsjetiti na ljeto i toplije dane.

Dakle, nađite čistu obalu i počastite se obrokom od motra sa okusom mora. I ne zaboravite ugasiti televiziju dok jedete! Možda tokom blagovanja začujete šum valova i miris mora.