Može li se dijete izvući od obaveze pomaganja roditelju? Oslobađa li zakon ono dijete koje nije naslijedilo stan/kuću da obilazi i pomaže roditelja bar nekoliko dana u godini? Oporukom je otac stan ostavio meni, s tim da majka ima pravo ostati u tom stanu. Majka je sad nepokretna i svakog jutra ju obilazi patronažna služba, a popodne po osobnom dogovoru i medicinska sestra. Problem je u tome što sestra, iako je od oca nasljedila druge nekretnine, odbija na bilo koji način pomagati oko majke. Kaže da je stan moj, mater je u mom stanu, pa neka ja brinem o njoj.

 

Obiteljski zakon propisuje da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova, srodnika u ravnoj lozi te pastorka i maćehe i očuha, kad je to predviđeno zakonom. Navedene osobe međusobnom uzdržavanju pridonose prema svojim mogućnostima i potrebama uzdržavane osobe, uz uvjete i na način određen zakonom.

Člankom 292. Obiteljskog zakona propisano je da je punoljetno dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine. Dijete se može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza. Pravo na uzdržavanje je pravo vaše majke, pa bi i eventualni zahtjev za isto morala postaviti ona sve dok iz nekog razloga nije stavljena pod skrbništvo, pa da o određenom krugu njezinih prava odlučuje i brine skrbnik. Ima li majka dovoljno sredstava za život i može li ih ostvariti iz svoje imovine teško je zaključiti samo po informacijama iz vašeg pitanja, no ako ima, tada ju sestra nije dužna uzdržavati.