Dvije godine sam bio u braku sa Švicarkom i imamo kćer za koju moram plaćati alimentaciju 900 CHF. Rastavom mi je ukinuta radna viza i morao sam napustiti Švicarsku. Nakon mog izgona, grad Zürich nastavlja s plaćanjem alimentacije bivšoj supruzi.

Pokušao sam u Hrvatskoj sudskim putem promjeniti visinu alimentacije, ali su mi rekli da je to nemoguće i da to moram u Švicarskoj.

Sad, nakon 10 godina, grad Zürich potražuje od mene da platim gradu sve što je isplaćeno bivšoj supruzi uz prijetnje javnog tužioca zatvorom. Uhidbenim nalogom potpisujem priznanje duga. Dug je 60.000 CHF. S obzirom da u Hrvatskoj trenutno ne radim i nemam nikakve nekretnine, koje će radnje poduzeti grad Zürich nakon mog priznanja dugovanja i je li moguće da dug ide u zastaru?


Grad Zürich, kao i bilo koji drugi vjerovnik ima mogućnosti da pokuša prisilno naplatiti svoje dospjelo potraživanje. U Republici Hrvatskoj naplata je moguća u ovršnom postupku koji regulira Ovršni zakon te u postupku izravne naplate putem FINA-e koji postupak primarno regulira Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Predmet ovrhe/prisilne naplate mogu biti nekretnine, pokretnine, plaća, mirovina, vaša novčana sredstva (ušteđevina i sl.).

Zastarni rok za naplatu potraživanja u RH je pet godina, osim u slučaju ukoliko vjerovnik ne raspolaže ovršnom ispravom u kojem slučaju je taj rok deset godina. Važno je za naglasiti da se zastara prekida svakom radnjom vjerovnika usmjerenom ka naplati potraživanja i počinje ponovno teći ispočetka.