Upoznao sam svoju partnericu 2012. godine, a počeli smo živjeti zajedno 2013. Ona je došla živjeti sa mnom u Švicarsku. Sljedeće godine prodao sam kuću u Švicarskoj i kupio stan na moru u Hrvatskoj gdje živi njena punoljetna kćerka što sam ja odobrio. Imamo određenih neslaganja zbog njene djece, svi su punoljetni, zdravi i jaki, ali po meni veliki neradnici. Imaju zajedno oko 80 godina i svi zajedno možda šest mjeseci radnog staža. Ove godine moja partnerica se odlučila vratiti u Hrvatsku, naravno u moj stan i ja joj šaljem svaki mjesec za život (moja dobra volja). Želio bih znati može li ona steći pravo na taj stan?


Odredbe Obiteljskoga zakona uređuju područje izvanbračne zajednice, pa tako članak 3. propisuje da se odredbe zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. U Vašem slučaju, ukoliko bi došlo do eventualnog spora, upitno je uopće primjenjuju li se odredbe o izvanbračnoj zajednici propisane ObZ-om na Vaš slučaj, budući ste nakon dvije godine zajedničkoga života u Švicarskoj Vi ostali u Švicarskoj, a Vaša partnerica sada boravi u Republici Hrvatskoj. Svakako se može reći da je faktična životna zajednica prestala, no treba ostaviti otvorenu mogućnost da sud, u određenim okolnostima, protumači njezin boravak u Vašem stanu i slanje novca za uzdržavanje kao vid nastavka zajednice.

Čak i kada bismo uzeli kao početnu premisu da ste kroz odnos s partnericom ostvarili ili ostvarujete izvanbračnu zajednicu i njezine učinke, pa tako i učinke primjene odredbi ObZ-a o imovinskim odnosima bračnih drugova na izvanbračnu zajednicu, potrebno je istaknuti da je (izvan)bračna stečevina imovina koju su (izvan)bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja (izvan)bračne zajednice ili potječe iz te imovine. Imovina koju (izvan)bračni drug ima u trenutku zasnivanja braka (izvanbračne zajednice) ostaje njegova vlastita imovina, a vlastita je imovina ona koju je (izvan)bračni drug stekao tijekom (izvan)bračne zajednice na pravnom temleju različitom od rada za vrijeme trajanja iste zajednice.

Budući ste Vi prodali kuću u Švicarskoj, za koju pretpostavljam da ste stekli prije početka izvanbračne zajednice te ta sredstva uložili u kupnju stana u RH, isti bi trebao predstavljati Vašu zasebnu imovinu.

Niti prema odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Vaša partnerica ne bi mogla steći pravo vlasništva na predmetnom stanu budući, prema iznesenom u Vašem pitanju, Vi ste joj omogućili da uz Vašu suglasnost koristi Vašu imovinu do opoziva te s tog osnova ona ne može stjecati vlasnička prava.