Može li oporuka stara 10 godina pobiti ugovor o uzdržavanju sklopljen 3-4 godine prije smrti?


Kod oporuke i ugovora o doživotnom uzdržavanju važno je istaknuti da se radi o posve drugačijim institutima koje reguliraju i različiti propisi, Zakon o nasljeđivanju i Zakon o obveznim odnosima.

Oporuka je jednostrani akt oporučitelja koji je u skladu s tim ima pravo uvijek i opozvati, u cjelini ili djelomično, očitovanjem koje je dano u bilo kojem obliku u kojem se po zakonu može sastaviti oporuka.

Ugovor o doživotnom uzdržavanju je dvostranobvezni, naplatni, strogo formalni i aleatorni pravni posao kojim se davatelj uzdržavanja obvezuje da će drugu ugovornu stranu ili trećega uzdržavati do njegove smrti, a druga ugovorna strana izjavljuje da mu daje svu ili dio svoje imovine, s time da je stjecanje stvari i prava odgođeno do trenutka smrti primatelja uzdržavanja.

S obzirom na navedeno, oporuka je opozvana i u slučaju kada je ostavitelj pravno valjanim ugovorom raspolagao imovinom koja je bila predmet oporuke u korist treće osobe ili pak osobe u čiju je korist izvršio raspolaganje oporukom, te takav ugovor (pravni posao) predstavlja opoziv oporuke u dijelu one imovine koja je predmet kasnijeg ugovora.