Mogu li nasljednici tužit udovicu iako je jedina bila na ostavinskoj raspravi i izjavila da pokojni suprug nema ništa? U stvarnosti ima nekretninu koja je u izvanknjižnom vlasništvu (ona živi u toj kući), građena s prvom suprugom kojoj je sud zbog smrti bivšeg supruga prekinuo postupak. Kod javnog bilježnika pokrenut je prijedlog za naknadno nađenu imovinu, ali on nije siguran može li se raspravljati o izvanknjižnoj nekretnini.


Izvanknjižno vlasništvo moguće je utvrditi kao predmet nasljeđivanja iza ostavitelja u ostavinskom postupku, no takvo rješenje nije provedivo u zemljišnim knjigama, pa ćete nakon ostavinskog postupka morati pokrenuti parnični postupak radi utvrđenja prava vlasništva ili pojedinačni ispravni postupak kako biste upisali svoja prava.

Ukoliko smatrate da vas je svojom izjavom kod javnog bilježnika udovica ostavitelja na neki način oštetila, možete protiv nje pokrenuti parnični postupak, no ona nije vas zatajila kao nasljednike da bi se sama legitimirala kao nasljednik, a izjavu o imovini je jednostavno mogla dati i iz neznanja da se o izvanknjižnoj imovini uopće može raspravljati u ostavini. Moje je mišljenje da vam je uputnije svoje napore usmjeriti k tome da se upišete kao vlasnici nekretnine u zemljišnim knjigama.