27.08.2014.

Može li skrbnik biti tužen nakon smrti poslovno nesposobne osobe?

Piše: Nikola Pranjić, dipl. iur. www.odvjetnik-pranjic.hr

Mogu li i ja biti tužena u sudskom postupku u kojem je već tužena moja sestra koja je umrla, a kojoj sam bila skrbnik radi poslovne nesposobnosti i u njeno ime sam prodavala stan? Napominjem da nisam njezin nasljednik.


Činjenica Vašega skrbništva nad sestrom, u skladu s odredbama Obiteljskoga zakona, prestala je njezinom smrću. Glede parničnoga postupka u kojemu je Vaša sestra sudjelovala kao stranka, slijedom odredbe članka 212. Zakona o parničnom postupku, postupak se prekida kada jedna od stranaka umre, a nastavlja, prema članku 215. ZPP-a, kada nasljednik ili skrbnik ostavine preuzmu taj isti parnični postupak odnosno kada ih sud na prijedlog protivne strane ili po službenoj dužnosti pozove da postupak preuzmu. Ukoliko niste jedan od nasljednika, jasno je da postupak nećete preuzeti, a dogodi li se kojim slučajem da Vas sud pozove da preuzmete postupak kao nasljednik, istaknut ćete činjenicu da niste nasljednica iza svoje sestre i obavijestiti sud o tome tko jeste nasljednik.
Podijeli

Ističemo kako su ovi savjeti samo informativne prirode, ograničeni načinom komunikacije, kao i prostorom koji nam je na raspolaganju za pružanje odgovora.

Neka od pitanja koja zaprimamo su posve konkretna, dok su druga općenita i paušalna, no i u jednom i u drugom slučaju nemoguće je u jednom odgovoru iscrpiti sve mogućnosti koje zakon i ostali propisi pružaju, osobito jer nemamo uvid u konkretnu dokumentaciju kojom podnositelji pitanja raspolažu. Za konkretne savjete koji će utjecati na Vaše odluke, predlažemo da se obratite izravno odvjetniku po svom izboru, pravniku, nadležnoj instituciji, sindikalnom pravniku ili sl.

Neki od odgovora u ovoj rubrici dani su još prije nekoliko godina, stoga postoji mogućnost da više nisu aktualni, s obzirom na izmjene zakona ili sudske prakse.

RI-TELEFAX d.o.o., Rijeka ne snosi posljedice za eventualne odluke korisnika koje bi slijedile iz upotrebe pravnih i drugih savjeta izloženih na burza.com.hr .