Prijatelj, koji nije državljanin Republike Hrvatske, želi otvoriti firmu u Hrvatskoj. Rekli su mu da, kako bi to bilo moguće, direktor firme mora biti državljanin Republike Hrvatske. Je li moguće u isto vrijeme obnašati funkciju direktora i biti zaposlen u drugoj firmi (tu funkciju bi obavljala njegova prijateljica ukoliko on ne može biti direktor)? Ako je moguće, na koliko sati dnevno/tjedno je to moguće?

 

Za početak, spomenut ćemo kako je s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju došlo do promjena uvjeta pod kojima se strani državljani mogu zapošljavati unutar Hrvatske. To vrijedi i za direktore te članove uprave.

Zakonom o strancima (NN 133/20, 114/22, 151/22) propisani su uvjeti za izdavanje dozvole za boravak i rad strancima koji obavljaju ključne poslove (člana uprave). Jednako tako su propisani uvjeti i za osobe koje upravljaju poslovanjem trgovačkog društva.

Bitno je naglasiti da je državljanin treće zemlje koji je upisan kao osnivač trgovačkog društva, ili u kojem ima vlasnički udio najmanje 51 % ili u obrtu u kojem ima vlasnički udio najmanje 51 %, dužan regulirati dozvolu za boravak i rad sukladno pravilima propisanim Zakonom o strancima, te mu se za isto trgovačko društvo ili obrt ne može izdati dozvola za boravak i rad za zanimanje za koje se traži test provjere tržišta rada.

Ako je stranac član uprave u trgovačkom društvu u RH, a obvezno osigurana osoba u sustavu socijalnog osiguranja države članice EU po bilo kojoj osnovi, stranac ne plaća doprinose u RH ako iste plaća u svojoj državi.

Status osiguranika treba dokazati ta konkretna osoba (član uprave) potvrdom A1, ako je iz druge države članice EU ili potvrdu sukladno ugovoru o socijalnom osiguranju ne stariju od šest mjeseci.

Za strance članove uprave, RH će u postupku utvrđivanja obveze plaćanja doprinosa zatražiti gore navedenu potvrdu. Ako stranac, član uprave dostavi potvrdu neće biti u obvezi plaćati obvezne doprinose u RH, neovisno o visini uplaćenih doprinosa u matičnoj državi. Međutim, ukoliko član uprave ne osigura naprijed navedeni dokaz o osiguranju, on je obveznik plaćanja propisanih doprinosa po rješenju Porezne uprave na osnovicu od 1.367,18 eura za 2023. godinu.

Nadalje, ako kolegica želi obnašati funkciju direktora te istovremeno biti zaposlena u drugoj kompaniji to je isto moguće.

Zakon o radu (NN 93/14, 127/17, 98/19, 151/22, 64/23) propisuje da fizička osoba koja je prema propisu o trgovačkim društvima, kao član uprave ili izvršni direktor ili fizička osoba koja je u drugom svojstvu prema posebnom zakonu, pojedinačno i samostalno ili zajedno i skupno, ovlaštena voditi poslove poslodavca, može, ali i ne mora kao radnik u radnom odnosu obavljati određene poslove za poslodavca.

Dakle, sve dok direktor obavlja samo poslove vođenja tvrtke (poslovi člana uprave ili izvršnog direktora), on ne mora sklopiti ugovor o radu s tom tvrtkom kao poslodavcem, pa kao takav može biti i u radnom odnosu u nekoj drugoj tvrtki ili kod drugog poslodavca.