Može li vlasnik druge nekretnine legalizirati moju lođu bez da se mene obavijesti i traži potpis da sam suglasna s legalizacijom? Koja su moja prava po tom pitanju?

 

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama pruža mogućnost legalizacije čak i onih objekata koji su izgrađeni na tuđem zemljištu. Vi kao nositelj prava vlasništva, naravno, imate pravo izjaviti prigovor odnosno svoje protivljenje takvoj legalizaciji, no to ne znači da građevina neće biti legalizirana. Prije donošenja rješenja o izvedenom stanju upravni odjel dužan je pružiti mogućnost uvida u spis predmeta radi izjašnjenja podnositelju zahtjeva, vlasniku i nositelju drugih stvarnih prava na čestici zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada, vlasniku i nositelju drugih stvarnih prava na čestici zemljišta koja neposredno graniči s česticom zemljišta na kojoj se nalazi nezakonito izgrađena zgrada i jedinici lokalne samouprave na čijem se području nalazi nezakonito izgrađena zgrada. Poziv za uvid u spis dostavlja se javnom objavom na oglasnoj ploči nadležnog upravnog tijela odnosno na oglasnoj ploči Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (u slučaju da je spis predmeta prebačen na rješavanje u Agenciju za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada).

Ono što je važno istaknuti je da legalizacija nema pravnih učinaka na vlasništvo i druga stvarna prava na zgradi za koju je doneseno i zemljište na kojemu je ta zgrada izgrađena, odnosno Vi ste i dalje vlasnik predmetne nekretnine pa i legalizirane lođe, a ukoliko se postavi pitanje vlasništva i korištenja iste, tada ste ovlašteni temeljem odredbi Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iskoristi sva sredstva koja Vam zakon pruža i u sudskom postupku zaštiti svoje pravo vlasništva na predmetnoj nekretnini.