Sjećate li se još onog starog pripravka koji smo nekad svi imali u hladnjacima u djetinjstvu? Sve mi se više čini da ću i ja u svoj hladnjak morati uvesti tu teglu. Jer, cikla jača jetru i detoksicira tijelo, mrkva je dobra za jetru, kožu i oči, a med, znamo svi, diže imunitet.
Dolazi zima, a uz nju i period prehlada i viroza. Sjećate li se još onog starog pripravka koji smo nekad svi imali u hladnjacima u djetinjstvu? Mrkva, cikla, med?
Vječito je stajao pored mlijeka, u tegli od krastavaca, tamne boje od cikle s centimetrom-dva soka na dnu. Majke su nas ganjale s tom teglom po kući jer je to „dobro za imunitet.“
Prije palačinki, a nakon ručka morali smo pojesti bar jednu žlicu te mješavine.
Nisam ju voljela jer je bila hladna i već mi je izlazila „na uši.“
Danas kada razmišljam o tome sve mi se više čini da ću i ja u svoj hladnjak morati uvesti tu teglu. Jer, cikla jača jetru i detoksicira tijelo, mrkva je dobra za jetru, kožu i oči, a med, znamo svi, diže imunitet.
Dakle, kako napraviti taj desertni pripravak koji mogu koristiti i djeca?
Naribamo na sitno jednu svježu ciklu, dvije velike mrkve i povežemo medom „koliko pita.“ Koristimo na način da pojedemo bar po jednu veliku žlicu tri puta dnevno. Ovo nije ljekoviti pripravak kao čaj, već prehrambeni artikl koji možemo bez pauze upotrebljavati svakodnevno tijekom cijele godine.
Ako redovito jedemo ovaj pripravak te prije spavanja popijemo šalicu čaja od majčine dušice s medom, vrlo je velika vjerojatnost da će nam i ova zima proći bez prehlada i viroza. Uz to, ne zaboravite dovoljno se odmarati, redovito spavati i svakodnevno, što je jako važno, barem pola sata provesti u kretanju na svježem zraku.
Mrkva, cikla, med, od sutra i u mom hladnjaku!