Sjećate li se još onog starog pripravka koji smo nekad svi imali u hladnjacima u djetinjstvu? Sve mi se više čini da ću i ja u svoj hladnjak morati uvesti tu teglu. Jer, cikla jača jetru i detoksicira tijelo, mrkva je dobra za jetru, kožu i oči, a med, znamo svi, diže imunitet.


Dolazi zima, a uz nju i pe­riod prehlada i viroza. Sje­ćate li se još onog starog pri­pravka koji smo nekad svi imali u hladnjacima u dje­tinjstvu? Mrkva, cikla, med?

Vječito je stajao pored mli­jeka, u tegli od krastavaca, tamne boje od cikle s cen­timetrom-dva soka na dnu. Majke su nas ganjale s tom teglom po kući jer je to „dobro za imunitet.“ 

Prije palačinki, a nakon ručka morali smo pojesti bar jednu žlicu te mješavine. 

Nisam ju voljela jer je bila hladna i već mi je izlazila „na uši.“
 
Danas kada razmišljam o tome sve mi se više čini da ću i ja u svoj hladnjak morati uvesti tu teglu. Jer, cikla jača jetru i detoksicira tijelo, mr­kva je dobra za jetru, kožu i oči, a med, znamo svi, diže imunitet.
 
Dakle, kako napraviti taj desertni pripravak koji mo­gu koristiti i djeca?
 
Naribamo na sitno jednu svježu ciklu, dvije velike mr­kve i povežemo medom „ko­liko pita.“  Koristimo na na­čin da pojedemo bar po jednu veliku žlicu tri puta dnevno. Ovo nije ljekoviti pripravak kao čaj, već pre­hrambeni artikl koji možemo bez pauze upotrebljavati svakodnevno tijekom cijele godine.

Ako redovito jedemo ovaj pripravak te prije spavanja popijemo šalicu čaja od maj­čine dušice s medom, vrlo je velika vjerojatnost da će nam i ova zima proći bez pre­hlada i viroza. Uz to, ne zaboravite dovoljno se od­ma­rati, redovito spavati i svakodnevno, što je jako važno, barem pola sata pro­vesti u kretanju na svježem zraku. 

Mrkva, cikla, med, od su­tra i u mom hladnjaku!