Breskve su najzdravije ako ih jedemo svježe, no od njih možemo napraviti svakakva fina jela i deserte. Mi smo ih ubacili u ovaj mrvičasti kolač koji je odličan ljetni desert, pogotovo ako ga poslužite sa sladoledom

Breskva (lat. Prunus persica) je ukusna, mirisna i slatka voćka.

Uzgoj bresaka počeo je prije 4.000 godina u Kini, gdje se naziv "breskva" odnosio na mladenku. Breskve su također bile simbol besmrtnosti i dugog života.
U naše su ih krajeve donijeli Rimljani u 3. ili 4. stoljeću, koji su ih prenijeli od Grka, a oni od Perzijanaca. Dugo vremena se plod ove biljke nazivao "perzijskom jabukom".

Pripada porodici ružovki (lat. Rosaceae), a uz nektarinu, marelicu, šljivu, trešnju i višnju ubraja se u koštunjave voćne vrste.

Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje izvana, dok unutarnje meso ploda varira od bijele do žute ili narančaste boje.
Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti od samo 43 kcal na 100 g. Sadrži 87% vode, 11% ugljikohidrata i vrlo male količine bjelančevina i masti. Od vitamina sadrži najviše beta-karotena i vitamina C, a od minerala najviše kalija, fosfora i magnezija.

Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3.

Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

Breskve su najzdravije ako ih jedemo svježe, no od njih možemo napraviti svakakva fina jela i deserte. Mi smo ih ubacili u ovaj mrvičasti kolač koji je odličan ljetni desert, pogotovo ako ga poslužite sa sladoledom.


SASTOJCI:

TIJESTO:

• 300 g brašna
• 200 g šećera
• 150 g hladnog maslaca
• 1/2 praška za pecivo
• prstohvat soli
• 1 jaje

 

NADJEV:

• 6-7 bresaka
• 4 žlice škroba
• sok jednog limuna



PRIPREMA:


U zdjeli promješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo, pa dodajte jaje i naribani hladni maslac. Sve zajedno mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Proces možete ubrzati ako sve sastojke miksate u multipraktiku. Malo više od pola smjese stavite u kalup za pečenje, rasporedite i utisnite u kalup. Pećnicu zagrijte na 180°C. Breskve operite i narežite na tanje kriške, pa ih promiješajte sa škrobom i limunovim sokom. Breskve rasporedite po tijestu i po njima posipajte ostatak mrvičaste smjese.
Kolač pecite na 180°C oko 40 minuta ili dok ne porumeni.