Na Filipinima se kokos naziva "drvo života” jer ljudi koriste gotovo svaki dio ovog stabla, bilo kao hranu, piće, građevinski materijal ili sirovinu za mnoge proizvode


Muffini su uvijek dobra ideja, bilo za doručak, užinu, za na plažu, piknik ili kao zdravi desert. Ovi bezglutenski muffini od mlade mrkve i kokosa poslužit će u bilo kojoj prigodi.

Kokos je plod kokosove palme (lat. Cocos nucifera) koja se iz Indije i Indonezije proširila na druge tropske i suptropske krajeve. Kokosova palma je veliko drvo koje naraste čak i do 30 metara visine. Životni vijek ovih palmi je sedamdesetak godina, a godišnje na svakoj rodi stotinjak oraha. Kokosov orah ima nekoliko slojeva: vanjski, dlakavi, tamnosmeđi, tvrd sloj, a na dnu ima tri rupe, koje podsećaju na ljudsko lice u grimasi. To je i bio razlog što su ga portugalski moreplovci nazvali "koko", što znači "nasmiješeno lice, grimasa”, ali i "strašilo". Ispod kore je tanka, nešto svjetlije smeđa "koža", pa tek onda "meso", koje je bijele boje. U sredini je kokosova voda, odnosno sok.

Na Filipinima se kokos naziva "drvo života” jer ljudi koriste gotovo svaki dio ovog stabla, bilo kao hranu, piće, građevinski materijal ili sirovinu za mnoge proizvode.

U kulinarstvu se koriste kokosova voda, kokosovo mlijeko, šećer kokosova cvijeta, kokosovo brašno i kokosovo ulje.

Kokosova voda je zanimljiv gusti slatki napitak osvježavajućeg blago kiselkastog okusa. Sadrži vitamine B2, B3, biotin te brojne mineralne tvari (kalij, kalcij, magnezij, fosfor i dr.). Zbog toga je od koristi sportašima kao izotonični napitak.

Kokosovo ulje koristi se za kuhanje, ali i za njegu kose i kože te skidanje šminke, dok se u nekim državama koristi kao ekološko dizel gorivo. Ulje kokosa u vanjskoj primjeni odlično djeluje na hidrataciju kože te ju čini mekom. Također, obogaćuje kožu mineralnim uljima, te blagotvorno djeluje kod opeklina. Umanjuje infekcije kože i često se koristi se kao jedan od glavnih sastojaka krema za sunčanje. Ima specifično ugodan miris, a često se koristi u aromaterapiji.

Kokosov šećer se dobiva iz biljnog soka kokosovih cvjetova. Sok cvjetova se zatim obrađuje zagrijavanjem sve dok tekućina ne ispari, a u posudi ne ostane kokosov šećer.

Kokosov šećer je bogat vitaminima B1, B2, B3 i B6 te nekoliko aminokiselina.

U usporedbi sa smeđim šećerom sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak 10 puta više cinka. 

Kokosovo brašno je brašnasti proizvod dobiven od isušenog kokosovog mesa. To je prirodni proizvod dobiven u proizvodnji kokosovog mlijeka. Kako se kokosovo mlijeko dobiva tiješnjenjem kokosovog mesa, komadi kokosovog mesa ostaju neiskorišteni te se upravo njih, nakon proizvodnje kokosovog mlijeka, isušuje na niskim temperaturama te se dobiva nježan suhi prah koji je pogodan za korištenje u kulinarstvu. Kokosovo brašno je posebno dobro prihvaćeno kod pobornika paleo načina prehrane te kod osoba osjetljivih na gluten, a ovo proteinima bogato brašno je izvrsna alternativa tradicionalnom pšeničnom brašnu u svim varijantama.

 

SASTOJCI:

150 g naribane mrkve

150 g zobenog brašna

50 g kokosovog brašna

70 g kokosovog ulja

50 g kokosovog šećera

250 ml mlijeka

2 jaja

1 žličica cimeta

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

 


PRIPREMA:

Pećnicu zagrijte na 180°C. U zdjeli promiješajte suhe sastojke (zobeno i kokosovo brašno, cimet, sol, prašak za pecivo). U drugoj posudi pjenasto umiksajte jaja sa šećerom, dodajte otopljeno ulje i mlijeko i sve promiješajte da se spoji. U mokre sastojke dodajte suhe, promiješajte i na kraju umješajte naribanu mrkvu. Napunite košarice za muffine i pecite oko 25 minuta na 180°C.