Mrkva se može pripremiti na puno načina. Može biti sok, salata, juha, a popularna je kao i desert. Iako su ljudi skeptični kada je u pitanju desert s mrkvom, mnogi se oduševe nakon kušanja. U ovim muffinima sjednila sam mrkvu s orasima.

Orasi su prava jesenska poslastica, bez kojih je teško zamisliti kolače i torte. Ove godine većina oraha je obilato rodila pa iskoristite ove plodove pune hranjivih tvari za izradu raznih slastica.

Orah je plod pun antioksidansa i hranjivih tvari i zbog toga se preporučuje konzumiranje 30 grama oraha dnevno. Orasi snižavaju krvni tlak i utječu na opuštanje. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebice alfa linolenske kiseline i omega 3 masnih kiselina. To su hranjive tvari koje se uspješno bore protiv stresa. Orah sadrži i seratonin, poznat još kao hormon sreće, a osim što će vas učiniti sretnijim, također će vas i zasititi.

Ovi sastojci su dovoljni za 12 muffina.

 

SASTOJCI:

- 375 g glatkog brašna

- 150 g šećera (koristila sam smeđi)

- 3 žličice praška za pecivo

- pola žličice sode bikarbone

- 3 žličice cimeta

- 1 žličica muškatnog oraščića

- pola žličice đumira

- 250 g mrkve

- 250 g mlijeka

- 125 g ulja

- 100 g oraha

- 1 žlica jabučnog octa

- prstohvat soli

 



PRIPREMA:

Mrkvu oprati, oguliti i naribati na sitno. Orahe samljeti ili nasjeckati na sitne komadiće. U jednoj zdjeli promiješati brašno, šećer, orahe, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. U drugoj zdjeli promiješati mlijeko, ulje, jabučni ocat te umiješati naribanu mrkvu. U mokre sastojke dodati suhe i sve zajedno dobro promiješati da se svi sastojci povežu. Zagrijati pećnicu na 190C. Smjesom puniti kalupe za muffine i staviti ih peći na 190C oko 25 minuta.