Mrkva se može pripremiti na puno načina. Može biti sok, salata, juha, a popularna je kao i desert. Iako su ljudi skeptični kada je u pitanju desert s mrkvom, mnogi se oduševe nakon kušanja. U ovim muffinima sjednila sam mrkvu s orasima.
Orasi su prava jesenska poslastica, bez kojih je teško zamisliti kolače i torte. Ove godine većina oraha je obilato rodila pa iskoristite ove plodove pune hranjivih tvari za izradu raznih slastica.
Orah je plod pun antioksidansa i hranjivih tvari i zbog toga se preporučuje konzumiranje 30 grama oraha dnevno. Orasi snižavaju krvni tlak i utječu na opuštanje. Bogat su izvor vlakana, antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina, a posebice alfa linolenske kiseline i omega 3 masnih kiselina. To su hranjive tvari koje se uspješno bore protiv stresa. Orah sadrži i seratonin, poznat još kao hormon sreće, a osim što će vas učiniti sretnijim, također će vas i zasititi.
Ovi sastojci su dovoljni za 12 muffina.
SASTOJCI:
- 375 g glatkog brašna
- 150 g šećera (koristila sam smeđi)
- 3 žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 3 žličice cimeta
- 1 žličica muškatnog oraščića
- pola žličice đumira
- 250 g mrkve
- 250 g mlijeka
- 125 g ulja
- 100 g oraha
- 1 žlica jabučnog octa
- prstohvat soli
PRIPREMA:
Mrkvu oprati, oguliti i naribati na sitno. Orahe samljeti ili nasjeckati na sitne komadiće. U jednoj zdjeli promiješati brašno, šećer, orahe, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. U drugoj zdjeli promiješati mlijeko, ulje, jabučni ocat te umiješati naribanu mrkvu. U mokre sastojke dodati suhe i sve zajedno dobro promiješati da se svi sastojci povežu. Zagrijati pećnicu na 190C. Smjesom puniti kalupe za muffine i staviti ih peći na 190C oko 25 minuta.