Ovi muffini su mekani, mirisni, sočni, aromatični, s citrusnom notom. Izvrsni za doručak ili uz popodnevnu kavu
Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu. Plodovi limuna mogu biti ovalnog ili okruglog oblika, žute su boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom.
Limun je istovremeno hrana i prirodni lijek koji čuva naše zdravlje. Ne samo da nam pomaže obogatiti jela okusom, već nam omogućuje i brojne zdravstvene blagodati. Svakodnevna uporaba limuna pomaže kod pročišćavanja organizma, mršavljenja, prevencije bubrežnih i žučnih kamenaca, pospješuje probavu, uravnotežuje pH tijela, snižava kolesterol, štiti krvne žile…
Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.
Postoji mnogo načina kako da limun uvrstite u vaš svakodnevni meni. Najjednostavnije je svako jutro popiti mlaku vodu s ocijeđenim limunom i započeti dan osvježeni.
A možete ih isprobati i u ovom receptu za muffine – oni su mekani, mirisni, sočni, aromatični, s citrusnom notom. Za doručak ili uz popodnevnu kavu.
Recept je za 18 muffina.
SASTOJCI:
- 350 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 3 žlice mljevenog maka
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 360 g grčkog jogurta
- sok pola limuna
- naribana korica limuna
- 2 jaja
- 100 g otopljenog i ohlađenog maslaca
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180°C. Promiješati brašno, šećer, mak, prašak za pecivo i sodu.
Posebno promiješati jogurt, jaja, koricu i sok limuna.
Dodati mokre sastojke u suhe, lagano promiješati te dodati maslac. Promiješati tek toliko da se sve sjedini.
Puniti košarice za muffine i peći ih 20-25 minuta na 180°C.