Ovi muffini su mekani, mirisni, sočni, aromatični, s citrusnom notom. Izvrsni za doručak ili uz popodnevnu kavu


Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu. Plodovi limuna mogu biti ovalnog ili okruglog oblika, žute su boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom.

Limun je istovremeno hrana i prirodni lijek koji čuva naše zdravlje. Ne samo da nam pomaže obogatiti jela okusom, već nam omogućuje i brojne zdravstvene blagodati. Svakodnevna uporaba limuna pomaže kod pročišćavanja organizma, mršavljenja, prevencije bubrežnih i žučnih kamenaca, pospješuje probavu, uravnotežuje pH tijela, snižava kolesterol, štiti krvne žile…

Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan.

Postoji mnogo načina kako da limun uvrstite u vaš svakodnevni meni. Najjednostavnije je svako jutro popiti mlaku vodu s ocijeđenim limunom i započeti dan osvježeni.

A možete ih isprobati i u ovom receptu za muffine – oni su mekani, mirisni, sočni, aromatični, s citrusnom notom. Za doručak ili uz popodnevnu kavu.

Recept je za 18 muffina.



SASTOJCI:

  • 350 g glatkog brašna
  • 150 g šećera
  • 3 žlice mljevenog maka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 360 g grčkog jogurta
  • sok pola limuna
  • naribana korica limuna
  • 2 jaja
  • 100 g otopljenog i ohlađenog maslaca

 

PRIPREMA:

Zagrijati pećnicu na 180°C. Promiješati brašno, šećer, mak, prašak za pecivo i sodu.

Posebno promiješati jogurt, jaja, koricu i sok limuna.

Dodati mokre sastojke u suhe, lagano promiješati te dodati maslac. Promiješati tek toliko da se sve sjedini.

Puniti košarice za muffine i peći ih 20-25 minuta na 180°C.