Moj pokojni otac i moja majka dugi niz godina brinuli su za strica koji je zbog mentalne retardacije lišen radne sposobnosti. Stric živi s nama u obiteljskoj kući i nema skrbnika. Nakon djedove smrti, prema Zakonu o nasljeđivanju, stricu je pripao dio imovine (nije bilo oporuke). Na koji način stric može svoj nasljeđeni dio pokloniti nama? Postoji li mogućnost sklapanja Ugovora na način da stric prepiše svoj dio, a da se mi obavežemo snositi troškove pogreba i osiguravanja grobnog mjesta? Ugovor o doživotnom uzdržavanju nam nije povoljna opcija.

 

Ukoliko je vaš stric osoba koja je poslovno sposobna, odnosno ukoliko je sposoban sasmostalno brinuti o svojim pravima i interesima i upravljati svojom imovinom tada je slobodan zaključiti bilo kakav pravni posao i slobodno raspolagati svojom imovinom, pa i na način kako vi u pitanju opisujete.

Pravni posao koji bi vi sklopili nije darovanje, jer je darovanje besplatan pravni posao, a vi opisujete posao koji je dvostranoobvezan, jer se stricu obvezujte na protučinidbu u zamjenu za prijenos prava vlasništva, ali i takav pravni posao je moguće zaključiti.

Ako vaš stric nije osoba koja je sposobna štititi sve ili pojedine osobne potrebe, prava i interese odnosno ugrožava prava i interese drugih osoba, tada je za njega potrebno pokrenuti postupak lišenja poslovne sposobnosti i postavljanja člana obitelji kao skrbnika koji će se o istim potrebama, pravima i interesima brinuti, a za što je inicijalno potrebno kontaktirati Centar za socijalnu skrb, a potom ishoditi i sudsko rješenje.