Koliko zakonski mora biti udaljen nasad višanja od domaćinstva ili susjeda? Planiram saditi višnje, a parcela je od susjeda udaljena 30 metara. Mogu li zasaditi voćnjak, a da ne budem kazneno gonjen?

 

U svakom slučaju imate pravo na svojoj nekretnini posaditi višnje, a da ne budete kazneno gonjeni. Točnu udaljenost na kojoj smijete saditi zakon ne uređuje, no postoje odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, članci 104. i 105., kojima se uređuju susjedski odnosi u slučaju kada je stablo posađeno na međi i kada grane i korijenje stabla ili kakvog drugog raslinja prelaze među i ulaze u susjedovu nekretninu.

Stablo pripada onome iz čijeg je zemljišta izraslo deblo bez obzira gdje se nadvilo ili kamo se proteže korijenje i granje. Ukoliko je deblo stabla izraslo na samoj međi, tada je ono u suvlasništvu susjeda. Važno je napomenuti kako je vlasnik susjednog zemljišta ovlašten iz svog zemljišta istrgnuti žile i korijenje tuđeg stabla ili drugog raslinja, odsjeći grane koje su u zračnom prostoru iznad njegove nekretnine i zadržati ih za sebe ili se služiti tim dijelom tuđeg drveta, primjerice ubirati plodove. Susjed ima pravo na naknadu štete koja nastane na njegovoj nekretnini od žila, korijenja, granja vašeg stabla (npr. na ogradi).

U vašem slučaju ako ćete saditi na udaljenosti od 30 metara ne bi smijelo biti bilo kakvih problema sa susjedom.