Kako dokazati poguban utjecaj mlijeka na zdravlje? IMA LI NAČINA DA SE ZAOBIĐE BEZOBZIRNA PROPAGANDNA MAŠINERIJA, KOJA VAM NUDI MLIJEKO S PLANINA, OGROMNE KOMADE VOĆA U JOGURTU, RJEŠAVANJE OSTEOPOROZE I PASTERIZACIJU, KOJA DEFINITIVNO UKLANJA PROBLEME VEZANE UZ PRLJAVU ILI (EVENTUALNO) BOLESNU KRAVU? Kao prvo, neki znanstveni izvori već nekoliko godina upozoravaju da je mlijeko odličan medij za širenje tuberkuloze. Naravno, ne mogu tvrditi da ćete se od mlijeka zaraziti, ali to se ne može u potpunosti isključiti. No, tek smo zagrebali po vrhu ledenog brijega... Jeste li se nekada zapitali o svrsishodnosti dodavanja voća u jogurt? DA LI KOMADIĆI JAGODA POJAČAVAJU BLAGOTVORNI UTJECAJ MLIJEČNIH PROTEINA? Svježe jagode nisu na raspolaganju 12 mjeseci. Ono što dobijate je konzervirano voće, u kojem su najkorisniji sastojci već odavno izgubljeni. Drugim riječima, vrijednost ovakvog voća gotovo je nikakva. U uglednom časopisu American Journal of Epidemiology piše: «Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, naročito u dobi od dvadesetak godina, povećava rizik od lomova kuka, UZROKOVANIH OSTEOPOROZOM, kasnije u životu. Pri tome su naročito ugrožene žene. Uzrok leži u metabolizmu proteina, ZBOG ČEGA SE KALCIJ POJAČANO IZLUČUJE PUTEM MOKRAĆE.» Razumijete? VEĆA KOLIČINA MLIJEKA DONOSI VAM SVE VIŠE OSTEOPOROZE. I sve više patnji. Neal Barnard, jedan od vodećih stručnjaka na ovom području, kaže: «Za čvrstoću kostiju manje je bitna količina unijetog kalcija, A ZNATNO VIŠE ODNOS IZMEĐU UNOSA I GUBITAKA. Osim genetičkog utjecaja, ključni krivci za gubitak tjelesnog kalcija su ŽIVOTINJSKI PROTEINI, SOL, KOFEIN, DUHAN I FIZIČKA NEAKTIVNOST.» Ima nešto vrlo zanimljivo u čovjekovom odnosu prema hranjivim tvarima. Naime, SVI SE BOJE MANJKA NEČEGA, A OPASNOSTI VIŠKA TOTALNO SU ZANEMARENE. U stvarnosti, skorbut (manjak vitamina C) i beriberi (manjak vitamina B1) iznimno su rijetki. I na strah od manjka proteina slobodno možete zaboraviti. No, višak masnoća (gojaznost) ili višak kolesterola (srčane bolesti) gotovo su već udomaćeni. Kravlje mlijeko je vrlo koncentrirana hrana, DOBRA OSNOVA ZA BOLESTI UZROKOVANE VIŠKOM. Nekada su, u iznimnim situacijama, pokušali hraniti dojenčad kravljim mlijekom. Ovakvi pokušaji su najčešće završavali smrću zbog dehidracije. KOJU JE STVORIO VIŠAK PROTEINA. Kasnije su visoku koncentraciju proteina rješavali dodavanjem šećera. Mogli bi reći da je kravlje mlijeko visokooktanska hrana, IDEALNA ZA DEBLJANJE. Telad se deblja znatno brže od malog čovjeka. Nadam se da ne želite razvoj po istom obrascu. Kada nekoga pitate zašto koristi mlijeko, spremno će vam reći da je to zbog kalcija. ZBOG STVARANJA ČVRSTIH KOSTIJU. Kažu da je naročito dobro akumulirati mliječni kalcij u mladosti. Da se nađe za stare dane. KAKO IZ ISTRAŽIVANJA PROIZLAZI DA NAJVEĆI POTROŠAČI MLIJEKA IMAJU I NAJVEĆE GUBITKE KOŠTANE MASE, «veliki umovi» nalaze rješenje u stalnom povećavanju preporučenog dvevnog unosa kalcija. Naravno, time se problem samo pogoršava. MOŽETE POPITI I LITRE MLIJEKA DNEVNO, ALI VAŠE KOSTI ĆE BITI SVE LOMLJIVIJE, naročito u starosti. Pregled za osteoporozu je toliko tražen, da se na njega čeka mjesecima. Nije li vam čudna ova epidemija, iako je mliječna potrošnja sve veća? ZAR NE BI TREBALI IMATI SLONOVSKE KOSTI? Ako vas sve ovo plaši, možda razmišljate o mlijeku neke druge životinje. Recimo, dobro kotira kozje mlijeko. A da probate sa psom ili svinjom? KOBILA? Možete misliti da su ovakvi prijedlozi na rubu pameti, mada zdravstveno ne bi prošli ni puno bolje ni puno lošije. Uostalom, afiniteti ponekad variraju. Ma, svjestan sam da je za sreću nekome dovoljan tek dobar sladoled. Ili još bolja čokolada. Bez hrane za male sisavce to će biti teško ostvarivo. Slijedeći put: Zubna golgota