U nedjelju poslijepodne bila sam na kupanju na otoku Krku. Krenula sam oko 16 sati iz Rijeke i nakon sat vremena došla do predivne puste plaže s bijelim kamenčićima i kristalno čistim morem.

Sa mnom je bio prijatelj koji je prijepodne bio na izletu u Gorskom kotaru s planinarskim društvom, na izvoru rijeke Kupe. Trebalo im je sat vremena vožnje do Rijeke kroz predivan krajolik. Dok mi je pokazivao fotografije, u jednom trenutku zaokružio je pogledom po plaži i moru i rekao rečenicu koju najčešće čitamo na kakvom turističkom prospektu. Zaista iskreno, smireno i polako, izgovorio je: “Zaista sam sretan što živim na takvom mjestu, kada mogu za sat vremena biti u onoj predivnoj zelenoj prohladnoj idili u Gorskom kotaru ujutro i poslijepodne ovdje, na predivnoj plaži. Život je lijep.”

Danas sam imala namjeru pisati o konopljuši, koja upravo cvate u Gorskom kotaru. Jučer sam bila od Rijeke do Tršća mapirati bilje za terensku nastavu i ima je cijelim putem. Ima i kantariona, taman u savršenoj fazi za branje i izradu kantarionovog ulja, o izradi sam pisala u starim člancima.

Ima i valerijane u cvatu (ako koristite njen cvijet), ima i vrkute na svakoj livadi u cvatu i savršeno je vrijeme za branje. Danas i jučer postala sam ponovno svjesna (iliti prisjetila sam se) svoje stare “misli”. Mogu vam ja pisati o ljekovitom bilju koliko god želite, mogu to činiti krajnje jednostavno tako da svatko razumije, od djece do starijih osoba. Mogu vam pojednostaviti i za vas izdvojiti one tipične najvažnije odlike neke biljke i vi to možete nabubati. Možete i sve svoje tegobe tretirati najčešće biljnim putem. Ali sve je uzalud ako vas ne natjeram u šumu, ako vas ne natjeram na livadu, ako vi ne tražite tu biljku po livadama, ako ju ne uberete, baš vi, vi ju ne osušite i čuvate u svom domu na posebnom mjestu. Sve je to džaba ako samo kupujete u ljekarni, jer uvijek imate neki izgovor da ne idete sami brati bilje.

Bilo što, ako znate samo stolisnik, onda samo njega, ako znate i majčinu dušicu, onda i nju. Nije važno koliko malo ili puno biljaka poznajete, važno je da ih vi tražite i vi uberete. Da im dođete autom, autobusom, vlakom, autostopom, pješke, biciklom, nije bitno. Razlika između kupovne biljke i one koju ste vi ubrali je mnogostruka, u svim dimenzijama, a da krajnje pojednostavnim, reći ću samo da je razlika kao kada se kupate u kadi ili lagano zaplivate u kristalno čistom moru.

Razmislite!