Mogu li zaposliti osobu koja je već negdje drugdje zaposlena?

S obzirom da se radom u nepunom radnom vremenu smatra svaki rad kraći od 8 sati dnevno, teoretski je moguće da ista osoba bude zaposlena kod 8 poslodavaca, kod svakoga u nepunom radnom vremenu od 1 sata dnevno, tj. 5 sati tjedno. Osobu koja radi kod drugih poslodavaca u nepunom radnom vremenu možete zaposliti u preostalom slobodnom dijelu radnog vremena. Primjerice, radi li negdje polovinu radnog vremena, kod vas može raditi preostali dio.

Mogu li zaposliti osobu koja je drugdje zaposlena u punom radnom vremenu?

Osobu koja je zaposlena kod jednog ili više poslodavaca ukupno u punom radnom vremenu od 40 sati tjedno, možete zaposliti u tzv. dopunskom radu. Taj rad može trajati najviše 8 sati tjedno, a godišnje najviše 180 sati. Za tu vrstu zapošljavanja nužno je pribaviti suglasnost svih ostalih poslodavaca za konkretno dopunsko zapošljavanje. Ako radnik puno radno vrijeme ostvaruje kod više poslodavaca, svi trebaju dati suglasnost za dopunsko zapošljavanje.

Kada takvoj osobi isplaćujete plaću, postupate kao i u svim ostalim slučajevima rada u nepunom radnom vremenu, tj. obračunavate sve doprinose i poreze.

Prema tome, za jednaku cijenu rada dobivate radnika koji je pojačano radno angažiran, pa sami procijenite opravdanost.

Radnik radi kod mene i kod drugih poslodavaca istovremeno. Moram li i ja plaćati porez?

Što se tiče doprinosa, obračunavate ih na bruto iznos plaće, prema propisanim stopama. Osobni odbitak prije obračuna poreza smije priznati samo onaj poslodavac koji ima original PK (porezne) kartice. Novost od ove godine je mogućnost da radnik raspodijeli osobni odbitak na više svojih poslodavaca, u omjeru koji on želi. Za to je potrebno da se s originalom PK kartice javi ispostavi porezne uprave nadležnoj za njegovo prebivalište i tamo zahtjevom zatraži raspodjelu. Pri tome će dobiti više duplikata nove kartice u kojima će biti točno navedeni poslodavci i postotni udjeli priznavanja osobnog odbitka za svakog od njih. Od tada ćete i vi moći primijeniti dio odbitka, pa porez i eventualni prirez obračunati tek na dohodak veći od tog iznosa.

Ako ugovorim s radnikom neto plaću, ne moram ni brinuti o PK kartici?

Ovo je točno, ali nije u skladu s propisima, a k tome nije vam niti isplativo kao poslodavcu. Naime, plaću je obavezno ugovoriti u bruto iznosu. Taj pojam označava plaću prije poreza, uključivo i doprinose iz plaće za mirovinsko osiguranje, jer ti doprinosi direktno pripadaju radniku i određuju iznos njegove buduće mirovine.

S obzirom da taj pojam ne govori puno ni jednoj strani ugovornog odnosa, slabo je prihvaćen u praksi. Naime, poslodavac uvijek izračuna koliko će ga radnik ukupno koštati kada obračuna i ostale doprinose (one na plaću) i porez i ev. prirez, a radnik računa koliko će neto plaće primiti, a iznos doprinosa za mirovinsko ne broji kao svoje.

Stoga, u slučaju kada ipak ugovorite neto plaću, dužni ste ju isplaćivati i kada se porezni propisi mijenjaju, te u slučajevima kada se radniku mijenja iznos priznatog osobnog odbitka. S obzirom da radnici u takvim slučajevima često rade ispise članova obitelji sa PK kartice, vas kao poslodavca takva plaća počinje koštati ukupno više, a još ste izloženi riziku prekršajne kazne.

Mogu li radniku uz minimalnu plaću obračunavati terenski rad i tako isplatiti veći iznos neoporezivo?

Prema novim propisima dnevnica za terenski rad vezana je uz sate boravka u radu na terenu, pa su obračuni sveobuhvatniji nego ranije. Osim toga, neoporezive isplate vezane su uvijek uz stvarno nastale troškove, kao njihova naknada. Stoga, postupajte oprezno i vodite sve propisane evidencije, te redovno sve prijavljujte putem JOPPD obrazaca. Imajte pri tome na umu da su vam kao poduzetniku propisana stroga pravila, i da inspektori prvo prate neoporezive isplate, jer odavno znaju da se tu najčešće utvrđuju nepravilnosti.

Naravno, što više vi isplatite neoporezivo, to ćete manje napuniti proračun.

Tamo se, zanimljivo, neoporezive isplate slabo prate i očito za one koji proračun prazne vrijede neka druga pravila!

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na  Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge