Iako nisam ljubitelj čvaraka, u ovoj pašteti sam zbilja uživala. Priprema namaza je veoma jednostavna i jako se dobro slaže s domaćim perecima

Čvarci su dio hrvatske kulinarske tradicije, no čini mi se da ulaze u onu kategoriju hrane koju voliš ili ne voliš. Kako god bilo, priprema čvaraka zahtijeva iskustvo i trud koji se na kraju isplate.

Čvarci su zapravo nusproizvod u preradi svinjskog mesa i proizvodnji masti.

Ukoliko želite sami raditi čvarke, računajte da 5 kg slanine daje oko 1 kg čvaraka. Za početak je slaninu potrebno narezati na jednake kocke (cca 3 cm). Ovo je izuzetno bitno jer nejednako rezanje dovodi do njihovog nejednolikog prženja dajući dijelom pregorene, a dijelom sirove čvarke. U veliku posudu stavimo narezanu slaninu i malo vode (otprilike 1 dcl na 5 kg slanine), stavimo na vatru i neprestano miješamo čvrsto stružući kuhačom po dnu posude. Kada mast malo omekša, ali je slanina još uvijek bijela, treba dodati oko 0,5 do 1 dcl mlijeka koje će omogućiti da čvarci dobiju poželjnu smeđu boju. Smanjimo vatru i nastavimo miješati. Znak da su čvarci gotovi je njihova smeđa boja, a dobivena mast je pritom bistra i svijetla. Čvarke treba ocijediti i stisnuti. Pritom je jedino pravilo pri stiskanju kakve čvarke želite - slabijim stiskanjem dobit ćete mekanije primjerke, dok će snažno stiskanje dati tanke i hrskave čvarke.

Čvarci se najčešće jedu kao grickalica u kombinaciji s kruhom i lukom, dok su jednako popularne i pogačice s čvarcima.

Moram priznati da nisam ljubitelj čvaraka, no u ovoj pašteti sam zbilja uživala. Priprema namaza je veoma jednostavna i jako se dobro slaže s domaćim perecima. No, možete ga poslužiti i uz bruschette, krekere, tost..

 

 


SASTOJCI:

  • 100 g čvaraka
  • 1 veći kiseli krastavac
  • 1 kuhano jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • Sol
  • Papar
  • Pola žličice crvene paprike
  • Po želji žlica senfa, kajenskog papra, režanj češnjaka

 

PRIPREMA:

Sve sastojke staviti u sjeckalicu ili blender i miksati dok se sve ne sjedini. Čuvati u hladnjaku par dana.