Ako volite čokoladne namaze, poput Nutelle, ovaj namaz je odlična i puno zdravija verzija istoga. Bez puno bijelog šećera, raznih aditiva, konzervansa i ostalih loših sastojaka
Sretna Nova godina svima! Uz puno zdravlja, ljubavi i sreće želim vam i pregršt zabavnih trenutaka koje ćete začiniti dobrom hranom!
Sigurna sam da je mnogima od vas jedna od novogodišnjih odluka zdravija prehrana. Stoga vam donosim recept za zdravi čokoladni namaz s lješnjacima koji će raspametiti vaše okusne pupoljke.
Ako volite čokoladne namaze, poput Nutelle, ovaj namaz je odlična i puno zdravija verzija istoga. Bez puno bijelog šećera, raznih aditiva, konzervansa i ostalih loših sastojaka.
Za izradu ovoga namaza potrebni su vam tostirani lješnjaci. Ja ih tostiram u pećnici, ali ih možete tostirati i u tavi. Kada su gotovi, treba ih protrljati u kuhinjskoj krpi da im uklonimo ljusku. Mogu i dječica pomoći u ljuštenju i istodobno vježbati finu motoriku. Lješnjake potom ubacimo u blender i miksamo dok ne dobijemo lijepu glatku smjesu. Dodamo ostale sastojke, med, kakao, kokosovo ulje, sol i po potrebi malo vode, još malo blendanja i savršeni namaz je gotov.
Možete ga konzumirati uz palačinke, wafle, na kruhu, na žlicu ili u pripremi kolača.
SASTOJCI:
- 300 g tostiranih lješnjaka
- 3 žlice kokosovog ulja, otopljenog
- 3 žlice meda
- 1 žlica kakaa
- prstohvat soli
- 0,5 dl vode
PRIPREMA:
Lješnjake tostirati 10-15 minuta u pećnici na temperaturi 180°C, kada zamirišu ih izvadim. Kada se lagano prohlade uz pomoć suhe kuhinjske krpe potrebno ih je istrljati kako bi im uklonili ljusku. U blenderu ili multipraktiku miksati lješnjake dok se ne dobije maslac od lješnjaka, odnosno glatka struktura. Dodati ostale sastojke i miksati dok se sve ne poveže i postane kremasti namaz. Namaz čuvati nekoliko dana u hladnjaku.
U slast!