Ako ste od onih koji su ljubitelji sirupa za razrjeđivanje, a niste baš zadovoljni upitnom kvalitetom sirupa koji se mogu pronaći u trgovinama, zašto jednostavno ne biste sami pripremili svoj sirup?
Ljeto je na vrhuncu. Vrućine su naša svakodnevica i svatko se s njima nosi na svoj način – kupanjem, klimom, hladovinom, ali zasigurno nam je svima zajedničko da tekućinu konzumiramo u većim količinama, bilo da je riječ o vodi, sokovima, čajevima ili nečem drugom.
Ako ste od onih koji su ljubitelji sirupa za razrjeđivanje, a niste baš zadovoljni upitnom kvalitetom sirupa koji se mogu pronaći u trgovinama, zašto jednostavno ne biste sami pripremili svoj sirup? Riječ je o vrlo jednostavnom načinu da sebi i svojoj obitelji omogućite zdraviji, kvalitetniji i jeftiniji sirup, za koji ćete biti sigurni da je zaista i vidio pravo voće, odnosno bilje. Sirupi se mogu pripremati hladnim pripravkom (tako da se voće ostavi dan-dva u šećeru da pusti sok) ili toplim, gdje se smjesa grije do vrenja i kratko kuha. Donosimo nekoliko ideja za izvrsne ljetne sirupe za razrjeđivanje!
Šumsko voće. Trenutno je tržnica prepuna sezonskog šumskog voća od kojeg se mogu pripremiti izvrsni sirupi. Izbor je zaista velik. Tu su maline, kupine, ribizle, borovnice , brusnica... Kao primjer uzet ćemo izuzetno zdrave borovnice od kojih se može pripremiti odličan sirup. Dakle, oprane borovnice (1 kg) stavite u posudu s vodom (1,5 – 2 l) i zagrijte do vrenja. Nakon toga smanjite vatru i kuhajte 10-ak minuta dok borovnicama koža ne popuca. Potom procijedite ili propasirajte te u dobivenu tekućinu dodajte šećera lagano ju zagrijavajući kako bi se šećer otopio. Količina šećera ovisi o vašem ukusu, to može biti od 300 grama do jednog kilograma. Po želji dodajte i sok od limuna. Ulijte u boce i držite u hladnjaku. Ako napravite veću količinu sirupa, najbolje je spremiti ga u plastične boce i zalediti u zamrzivaču.
Metvica. Ako u svome vrtu imate metvicu (mentu), onda vjerojatno znate da ju je vrlo lako uzgojiti i da se iz godine u godinu sama razmnožava na sve većoj površini. No, jednako tako, vrlo je ukusna i zahvalna biljka, a jedna od stvari za koju je možete iskoristiti je i sirup za razrjeđivanje. Grančice metvice (25 kom.) stavite u posudu s 3 litre vode i sokom od 6-7 limuna i ostavite preko noći. Drugi dan procijedite i dodajte do 3 kilograma šećera (možete i kombinirati šećer i med). Ostavite da stoji još 24 sata kako bi se šećer otopio te povremeno promiješajte. Potom ulijte u boce i spremite u hladnjak.
Kopriva. Na sličan način kao od metvice, možete pripremiti i sirup od koprive. Šezdesetak vrhova mladih kopriva stavite u posudu s dvije litre vode, dodajte sok od 4-5 limuna, ostavite preko noći. Drugi dan dodajte do 3 kilograma šećera i ostavite još jedan dan da se šećer otopi. Proces možete i skratiti tako da nakon dodavanja šećera sirup zagrijete kako bi se šećer otopio i potom ulijete sirup u boce.
Grožđe. Odvojite bobe grožđa od peteljki, operite i kratko usitnite ili zgnječite. Na kilogram grožđa dodajte oko 3 decilitra vode te sve skupa propasirajte. U dobivenu tekućinu dodajte do pola kilograma šećera te sok od pola limuna, zakuhajte da se šećer otopi te ulijte u boce.
Kao što se može vidjeti iz navedenih primjera, sirupe za razrjeđivanje prilično je jednostavno napraviti, a samu proceduru možete varirati prema vašim željama. Sastojci su uglavnom uvijek isti i obuhvaćaju voće (odnosno bilje), vodu, šećer i sok od limuna, a količinu možete sami određivati po svojem ukusu. Na kraju, preostaje vam samo da napunite čaše kockicama leda, ubacite slamčicu, ulijete svoj sirup i vodu i uživate!