U slučaju smrti ostavitelja, a s kojim bračni drug nema djece, nasljeđuje li bračni drug ostavinu koju je ostavitelj stekao prije sklapanja braka? U kojem su odnosu s bračnim drugom nasljednici iz drugoga reda, na primjer, sestrična, nećak? U Zakonu o nasljeđivanju ovakvi slučajevi nisu precizirani.


Nakon smrti ostavitelja u ostavinskom postupku utvrdit će se njegovi nasljednici, zakonski i eventualno oporučni, kojima se, u skladu sa Zakonom o nasljeđivanju i eventualnom oporukom, raspoređuje ostavinska imovina koja je ostala iza ostavitelja. Način na koji je ostavitelj stekao  imovinu, prije ili nakon sklapanja braka, ne igra ulogu na pravo njegovih nasljednika da nasljeđuju ostavitelja odnosno njegovu imovinu.

Sukladno zakonu o nasljeđivanju, prvi nasljedni red iza ostavitelja čine njegov bračni drug i djeca na jednake dijelove. Dio ostavine koji bi pripao djetetu ostavitelja, koje je ranije preminulo, nasljeđuju njegova djeca, unuci ostavitelja, praunuci ako je i koji od unuka preminuo i tako sve redom dok ima potomaka ostavitelja. Ukoliko je ostavitelj umro bez potomaka, nasljeđuju ga supružnik te njegovi roditelji na način da roditelju nasljeđuju jednu, a bračni drug drugu polovicu ostavine. Ako je jedan od roditelja preminuo tada dio ostavine koji bi mu pripa nasljeđuje drugi roditelj, a ako su oba roditelja umrla prije ostavitelja tada cijelu ostavinu nasljeđuje bračni drug.