Cijepljenje protiv gripe je završeno, epidemija je krenula. Nažalost, izgleda da se ponavlja situacija od zadnjih nekoliko godina. Aktualni virus je poprilično iznenađenje i zaštita će biti, blago rečeno, slaba


Praznici su prošli, odojci su probavljeni. Ostali su višak kilograma i zijevajuće rupe u novčaniku. Mnogima je siječanj mjesec prisilne štednje i vrijeme kada pogled u ogledalo ili vagu stvara samo dodatnu depresiju. Okretanje prema zdravijim vrijednostima sigurno se nameće kao imperativ, ali zar zaista postoje dokazi da su nagle i rigorozne promjene zdrave?

Jeste li primijetili onu debelo izlizanu frazu tipa: “NE POSTOJE DOKAZI DA” (npr.) kamilica smiruje? Ovo “ne­po­stojanje dokaza” često se koristi za ocrnjivanje nekog alternativnog preparata ili postupka. Dakle, znanost to nije potvrdila, pa stoga ni nema vrijednosti. Malo njih je svjesno da je u pitanju (prikrivena) manipulacija. „Nepostojanje dokaza“ može značiti da je neki preparat ili postupak detaljno analiziran, ali nije pronađeno korisno djelovanje. Ovo je rjeđe.

Češće je da nikakva službena analiza nikada (barem za širu javnost) nije napravljena, može djelovati ali i ne mora, no dokaza – nema. Recimo, nema dokaza da MMS, Brownov plin ili lugolova otopina na ikakav način djeluju na poboljšanje zdravlja. Ja bih rekao ovako: farmaciji nikako nije u interesu da uopće proučava ove (mnogo puta sam se uvjerio, izvrsne) preparate, a kamoli da dođe do zaključka o nekom sen­zaci­onalnom učinku. To bi poremetilo prodaju daleko skupljih, a često i problematičnih postojećih medicinskih proizvoda. Zbog toga dokaza nema, a vjerojatno ih neće ni biti. Farmaciji vrijedite ako ste bolesni, po mogućnosti trajno bolesni. Noćna mora je ako si lijek možete spremiti sami ili ako ste zdravi. Zapravo, ovo zadnje je strašnije od ospica. Tko ima novac može sve. Mislite da nismo marionete?

Slično je i kada vam kažu da kod alternativnih preparata ponekad nisu popisane potencijalne nuspojave. Zato što preparat nije ispitan. Zbog toga ne znate što vas sve može snaći. Zaboravlja se reći da većina tih preparata ili nema neželjene učinke ili su oni vrlo slabo izraženi. A sada mi recite koje opipljive koristi imate od popisa (recimo) 200 nus-pojava nekog lijeka? Dobro, možda je to važno zbog potencijalnih alergijskih reakcija. Ali, da li ćete zbog tog popisa odustati od terapije? Osjećate li se sigurnije zato što tu piše da se od toga možete trajno razboljeti, a možda i umrijeti? Ja to zovem KONTROLIRANI invaliditet ili KONTROLIRANA smrt. Nitko za to neće isplatiti nikakvu odštetu, niti će itko na bilo koji način odgovarati. Bilo je na popisu i to ste mogli očekivati. Daleko ste zaštićeniji kod kupovine hladnjaka, cipela ili mobitela. Kruta realnost.

Još 2 sitnice. Cijepljenje protiv gripe je završeno, epidemija je krenula. Nažalost, izgleda da se ponavlja situacija od zadnjih nekoliko godina. Aktualni virus je poprilično iznenađenje i zaštita će biti, blago rečeno, slaba. A o razvikanom budućem lijeku protiv raka pluća dr. Štagljara počele su stizati i drugačije vijesti: moći će ga primiti svega 1-2% oboljelih sa specifičnim mutacijama, eventualno produžava život 3-12 mjeseci i radi se samo o modifikaciji desetak vrlo sličnih lijekova. Pretpostavljam, daleko skupljoj modifikaciji.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]