Odmah na početku da naglasim da se ne bojite da ću ja govoriti o laserskoj korekciji vida! Imao sam nekoliko upita čitatelja, pa sam zamolio Bernarda Mraka, dr. med. i oftalmologa da nam nešto više kažo o tom pitanju.

U nastavku nam ukratko o novostima u svijetu laserske korekcije donosi dr. Mrak iz Laser Ri poliklinike.

Od 2016. godine je dostupna sigurna, bezbolna i jednostavna SmartSurfACE očna laserska kirurgija proizvođača Schwind eye-tech–solutions, a iste smo je godine počeli primjenjivati i mi u našoj poliklinici, prvi u Hrvatskoj.

Riječ je o metodi kod koje nema potrebe za flapom (preklopčićem) kao kod LASIK metode niti zadiranja u dubinu rožnice kao kod SMILE metode.

SmartSurf koristi prednosti bezkontaktne, površinske, transepitelijalne laserske keratektomije (T-PRK) i inovativne Smart Puls tehnologije. Njome se mogu korigirati sve očne greške, pri čemu ova inovativna metoda zadire u rožnicu toliko malo da manje nije niti moguće.

T-PRK je metoda bez dodira na najpovršnijem dijelu rožnice – epitelu i nešto dubljem – stromi i to simultano, a laser prati kretnje oka brzinom od 1.050 Hz (1.050–om dijelu sekunde), što zahvat čini još sigurnijim.

SmartSurf još glađe oblikuje u trodimenzionalnoj maniri kao u Fullerenski svedenoj strukturi, znatno iznad tradicionalnih refraktivnih laserskih tretmana.

Inovativnosti SmartSurf laserske korekcije su: individualizirani laserski pulsevi, vrlo glatka rožnica po zahvatu, odličan efekt odmah po zahvatu.

Koristi SmartSurf laserske korekcije su što nema dodira, riječ je o laserskom tretmanu bez reza i ikakve manipulativne tehnike pri kojoj bi se koristili instrumenti, oštrice, alkohol.

Održana je visoka stabilnost rožnice po zahvatu i to znatno bolja intraoperativna sigurnost od LASIK, EPILasik, Relex, SMILE ili ICL operacija.

Tretman se vrši u jednom koraku i radi se jednim laserom. Gotovo ne postoji mogućnost neuspjeha.

Tko su, dakle, idealni kandidati za ovu metodu?

To su svi oni koji žele vidjeti jasno bez naočala ili kontaktnih leća, a posebno fizički aktivnije osobe, prije svega iz kontaktnih sportova, ronioci, vojnici, piloti nadzvučnih aviona te svi koji bi mogli dobiti pogodak u oko.

Moguća je korist i kod korigiranja komplikacija SMILE zahvata ili uklanjanja ožiljaka rožnice po upali ili povredi.

Zahvat se vrši tako da nakon anestetika SCHWIND Amaris laser precizno, bezbolno i brzo preoblikuje površinu rožnice. Radi boljeg cijeljenja postavlja se zaštitna meka kontaktna leća koja se uklanja oko četiri dana nakon operacije. Eventualna bolnost se ublaži analgeticima. Mnogi pacijenti vide dobro odmah po zahvatu, a za postizanje potpune bistrine je potrebno 1 do 4 tjedna.

Vid se svakih danom intenzivno poboljšava. SmartSurf tretman u oporavku nakon mjesec dana nema razlike u odnosu na LASIK.

Važno je pratiti upute liječnika, koristiti propisane kapljice te radi snažnog UV zračenja koristiti sunčane naočale barem 6 mjeseci nakon operacije.

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]