Gubitak kose (alopecija) može imati različite uzroke - od nasljedne osjetljivosti folikule kose, preko djelovanja muških spolnih hormona do infekcije i česte izloženosti stresu, promjena u imunološkom sustavu i slabokrvnosti (nedostatka željeza)

 

Zadovoljstvo mi je što mogu zahvaljujući dr. Lidiji Nežić Kosanović, specijalistici dermatologije, s vama podijeliti slijedeće informacije.

 

Gubitak kose (alopecija) može imati različite uzroke, od nasljedne osjetljivosti folikule kose, preko djelovanja muških spolnih hormona do infekcije i česte izloženosti stresu, promjena u imunološkom sustavu i slabokrvnosti (nedostatka željeza). Često i lijekovi, kao u slučaju kemoterapije, mogu dovesti do gubitka kose.

Androgena (nasljedna) alopecija je oblik gubitka kose je genetski uvjetovan. Kod ovog oblika alopecije izražena je preosjetljivost folikula kose na muške spolne hormone. Nema jasnog odgovora na pitanje zašto se ćelavost javlja u različitim područjima, budući da se razmatra nekoliko uzoraka ove vrste alopecije.

Uzrok se često krije u folikulima kose. Ova mjesta proizvodnje kose nalaze se ispod kože i vrlo su osjetljiva na određene vanjske čimbenike. Genetski predisponirani folikuli imaju velik broj prijemnika za muške hormone testosteron i dihidroksitestosteron (DHT). DHT djeluje na receptore genetski određenih folikula kose. Kao posljedica toga, vlasi gube debljinu i folikuli odumiru. Pri razvoju androgene ćelavosti nekoliko gena igra ulogu. Radi se o multifaktorskom nasljeđivanju. To objašnjava, na primjer, zašto djed (i s majčine i očeve strane) ima obilje vlasi na glavi, dok kod oca i djeteta situacija može biti potpuno drugačija. To ukazuje de ne postoji samo genetska predispozicija za ovu bolest, već i drugi, vanjski čimbenici koji pogoduju njenom razvoju.

Na pojavu ćelavosti utječe nekoliko gena koji se danas mogu analizirati pomoću TrichoTesta (što je novost na našem tržištu). TrichoTest analizira genetske čimbenike koji nam daju ključne podatke o našoj predodređenosti za alopeciju. S druge strane, vanjski čimbenici mogu uzrokovati razvoj alopecije, budući da svakodnevno utječu na nas, zato danas pomoću analize genetskih faktora i anamneze pacijenta dobivamo ulazne podatke potrebne za potpuno personaliziranu terapiju za svakog pacijenta. Personalizirana terapija omogućuje odabir odgovarajućih lijekova, doze lijekova i pruža uvid koji pomaže da se rizik interakcije između pojedinih lijekova svede na minimum.

 

Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na: [email protected]