Porezno je najmanje opterećen obrt koji je paušalno oporezovan, što je dostupno do iznosa primitaka od 39.816,84 eura godišnje. Dalje, podjednako su opterećeni i obrt i poduzeće do nekih 60.000 eura primitaka, odnosno prihoda, a za veće iznose je prednost na strani poduzeća

 

S obzirom da deset godina ovdje nisam pisala o osnovnim temama za poduzetnike početnike, učinilo mi se prikladnim da se vratimo temi prikladnosti pojedinih organizacijskih oblika poduzetništva, a usput da se podsjetimo novosti koje su nastupile od tada.

Kroz konzultacije na tu temu koje često dajem zainteresiranima, uočavam da su oni ili vrlo dobro pripremljeni za start svoje biznis ideje, ili ju misle iskušavati tek po registraciji. Pripremljenost može biti rezultat raznih okolnosti, od dugogodišnjeg rada u određenoj branši, pa do isprobavanja u sivoj zoni, nećemo se pretvarati da toga nema.

S obzirom da je otvaranje poduzeća ipak veća odgovornost od registriranja obrta, ako nema zapreka u njihovom osobnom statusu, nepripremljenima najčešće savjetujem da krenu s obrtom, u svakom slučaju koji podrazumijeva određenu postupnost u razvoju ideje.

Obrt se, naime, registrira u upravnom postupku, moguće i online te se na isti način i zatvara. Brzo i jednostavno. Također, od ove godine moguće je obrtniku ne plaćati doprinose u slučaju privremene obustave poslovanja, što je dodatna pogodnost.

Poduzeće se zadnjih nekoliko godina može također otvoriti uz malu naknadu online, ali se radi o postupku pred Trgovačkim sudom, s obzirom da se time osniva nova pravna osoba, koja je u pravnom i poreznom smislu odvojena od osobe osnivača ili direktora.

Posljedično, poduzeće nema mogućnost privremene obustave poslovanja već je jedini način da ono prestane poslovati njegovo brisanje iz registra, nakon postupka likvidacije koji traje barem nekoliko mjeseci i iziskuje predaju niza financijskih izvješća, uz ostale pravne akcije.

U poduzeću postoji osnivač ili više njih, koji su uložili temeljni kapital (najmanje 2.500 eura) i kojima pripada dobitak iz njegova poslovanja, zatim direktor koji u njegovo ime preuzima prava i obveze i koji je odgovoran za poslovanje, a može postojati i prokurista, koji nastupa umjesto direktora u gotovo svim radnjama.

U obrtu, koji zapravo predstavlja činjenicu registriranja gospodarske djelatnosti neke fizičke osobe, odgovornost za poslovanje je upravo na njoj. 

Novac od poslovanja obrta slobodan je za raspolaganje obrtniku, dok je novac i imovina poduzeća namijenjena samo za  poslovanje poduzeća i bez poreznih nameta s njom se ne mogu koristiti ni osnivači ni direktori. Ovo često bude presudan faktor kod odluke, iako smatram da i kod poslovanja poduzeća postoje sasvim dobri mehanizmi, ali ih treba znati koristiti. 

Ortaštvo je moguće kod oba poslovna oblika: kroz zajednički obrt ili ulaganjem kapitala više osoba u poduzeću.

I na kraju, ali ne i najmanje važna je okolnost poreznog opterećenja ova dva oblika. Najmanje je opterećen obrt koji je paušalno oporezovan, što je dostupno do iznosa primitaka od 39.816,84 eura godišnje. Dalje, podjednako su opterećeni i obrt i poduzeće do nekih 60.000 eura primitaka, odnosno prihoda, a za veće iznose je prednost na strani poduzeća.

Dakle, poduzetnik koji je siguran u sebe i svoju poslovnu ideju te računa na veće prihode, treba si naći kompetentne suradnike za pravna i porezna pitanja i drznuti se poslovati kroz poduzeće.

Nije mi jednom klijent rekao kako se kroz obrt osjeća sputanim u razvoju poslovanja! Osobito kad se radi o mladim ljudima koji žele sami stvarati svoju sudbinu u lijepoj našoj!

Sretno!