Vozačice prati glas da su puno opreznije u prometu i da u postotku izazivaju manje prometnih nezgoda nego uvaženi kolege vozači.


Sve je više ženskih vozača na cestama. Ubrzan tempo života, nagomilane obaveze, želja za većom ravnoprav­nošću u odnosu na ružniji spol, sve je to utjecalo da že­na postane sve većim su­di­onikom prometa, pa i da vo­zi autobuse, autotrke itd. 

Izgubile su se predrasude u smislu "radije uzmi ku­ha­ču, nego da zaustavljaš pro­met" i tome slično. No, muš­karci bi trebali i dalje biti ka­valiri, pa se prema ženama za vola­nom ponašati lijepo i fino.

Vozačice prati glas da su puno opreznije u prometu i da u postotku izazivaju ma­nje prometnih nezgoda nego uvaženi kolege vozači. Je­di­no što bode oči je meni ne­vje­rojatan broj oduzetih vo­zač­kih dozvola ženskog ime­na. Razlog? Alkohol! Nitko nije savršen, reći će netko, ali je to tužna činjenica kojom žena gubi pridjev ljepšeg i nje­žni­jeg spola, a uz to pred­stavlja veću opasnost na cesti.

U prošlom broju smo se bavili položajem za volanom g. Muškarca, pa smo rekli da način na koji sjedi i drži volan preslikava njegovu ličnost i u životu. Tako je i sa ženama, pa ako na semaforu čekate zeleno, a uz vas u dru­gom automobilu neka dama, bacite pogled na nje­no držanje i pokušajte do­kučiti kakva je inače, i da li bi vrijedilo pozvali je na kavu. Ukoliko ne bude kako je niže napisano, optužite talijanske psihologe prema kojima su sastavljene sljedeće karakteristike:
- za volanom sjedi u mantilu, a torbica i nekoliko pa­keta iz supermarketa njišu se na susjednom sjedištu, pa će se prilikom prvog jačeg ko­čenja naći na podu ili ručici mjenjača. Ako je moguće otvori prozor. Laktom se nasloni na vrata i vozi jed­nom rukom. To je vozačica lakomislene glave. Na nju se može vrlo lako utjecati, a nije za neke pametne dis­kusije. Ne mora biti plave kose. Dakle, ne pričajte pu­no, nego se dajte na posao. Iznenadit ćete se da će tu biti bolji radnik od vas.
- ruke na gornjem dijelu volana, povijena prema na­prijed, a na glavi šeširić. Ta­kva voli živjeti raskošno, a ako joj muškarac to ne može osigurati, jao njemu! To je žena koja naginje samouve­ličavanju i namjerno omalovažava zahtjeve drugih. Filozof u životu! Od takve treba bježati i na semaforu!
- na volanu jedna ruka go­re, jedna dolje, kao da ih odmara, a ne da ih upotreb­ljava za vožnju. Nožice op­ru­­žene i kao da se dosađuje dok vozi. Unutrašnji retrovizor namješten svakako, sa­mo ne pravilno. Uglavnom ga koristi za kontrolu šmin­ke, kako bi uvijek podsticala divljenje promatrača. To je žena koja je navikla da se dopada. Odličan je i inte­li­gentni sugovornik. Ne upuštajte se u duže diskusije, jer će uvijek završiti po njenom, ako ona to hoće. Dobra je domaćica i odlična kuharica. Koristi Vegetu!
- rukama podržava volan s donje strane. Čini se da je to bio još jedan loš dan. Jedva čeka ostati sama kako bi se dobro naplakala i suzama olakšala situaciju. Po­kreti za volanom su joj ne­promišljeni i ne vodi ih ra­zum. Spada u klasu ošamu­ćenih vozača pa u vožnji na­pravite veći razmak. Ako se slučajno sretnete u drugoj situaciji, obavezno ponesite papirnate maramice.
- sjedalo prema naprijed ruke grčevito stežu volan na gornjem dijelu. Obično ma­nja rastom, pa sjedalo izgleda nisko i kratko. I u automobilu se trudi dokazati da je slobodna i moderna, a k to­me je i energična i neza­visna. No kaže psiholog, tak­vih se žena ipak najviše treba čuvati ne samo na cesti, ne­go i na parkiralištu.