U prilici sam otvoriti konobu, tj. unajmiti prostor koji je već prije bio konoba. Pošto sve ide na nove papire i novi obrt, zanima me kako kuhinja mora biti opremljena po novom pravilniku da bi zadovoljila uvjete za rad i prošla inspekciju. Koju vrstu peći mora imati, plinsku peć ili drva ili nešto drugo?
Iz Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina: restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga proizlazi da konoba mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela, priručni prostor za čuvanje hrane i pića te namještaj uobičajen za primorski kraj. Uz to je propisano da se u konobi jela mogu pripremati i na ognjištu.
U odnosu na samu kuhinju nešto posebno, kao što navodite u pitanju, nije propisano za ugostiteljski objekt tipa konoba, već ovdje vrijedi opće pravilo kao i za ostale ugostiteljske objekte tj. da kuhinja prostorijom, uređenjem, opremom i uređajima mora odgovarati potrebama ponude odnosno asortimanima jela, napitaka, pića i slastica i broju konzumnih mjesta. Kod toga je dalje propisano da svaka kuhinja mora imati uređaje za termičku obradu hrane, pića i napitaka, odgovarajuće radne prostore itd.