Osnovna priprema, pošto se radi o šupljim organima, je pročistiti ih od sadržaja kako bi instrumenti mogli lakše prolaziti i kako bi mogli dobiti direktnu sliku sluznice želuca i debelog crijeva


Zahvaljujući nevjerojatnom razvoju medicinske znanosti, a posebno zadnjih 50 godina, uspjeli smo poboljšati i dijagnostiku, a samim time i liječenje.

Kada je u pitanju područje gastroenterologije, između ostalog, tu je primjena fiberglas tehnologije (savitljivo staklo). Naime, stare metode uvida u stanje želuca i debelog crijeva su se bazirale na uvlačenju tvrde metalne cijevi u želudac ili debelo crijevo. Možete zamisliti kako su takve pretrage podnosili pacijenti. No, za vašu informaciju, u to doba to su bile napredne metode. Početak moderne tehnologije je bio stari rendgen i rendgenoskopija, kada se u mračnoj sobi gledala slika unutarnjih organa. Da bi se pregledao želudac, prvo se pogledao bez ičega (nativni pregled), a zatim bi se pila barijeva kaša koja je ispunjavala želudac te su se mogle uočavati konture želuca. Kada bi željeli pogledati žučnu vrećicu, pacijenti su pili sirova jaja. Nakon toga dolazi nova generacija rendgena koja je već imala tehnologije gledanja na televizijski ekran i znatno manje zračenje. Pronalaskom fiberglasa, tehnolozi su izmislili veoma savitljivu cijev koja je izrađena od savitljivih staklenih niti. Staklene niti su mogle prenositi svjetlost. U tu cijev je instalirano svjetlo, a kasnije i priručni instrumenti koji su služili za uzimanje uzoraka sluznice i manje zahvate. Poslije su dodane i kamere i sva nova digitalna oprema. Na taj način pregled unutrašnjih organa direktno pod kontrolom oka postao je znatno lakši za pacijenta, a liječniku je omogućavalo kvalitetan uvid u stanje organa.

Gastroskopija je pregled želuca, a kolonoskopija je pregled debelog crijeva od početka pa sve do kraja uz završni dio tankog crijeva.

Prije samog pregleda pacijenti se trebaju pripremiti. Osnovna priprema, pošto se radi o šupljim organima, je iste pročistiti od sadržaja kako bi instrumenti mogli lakše prolaziti i kako bi mogli dobiti direktnu sliku sluznice želuca i debelog crijeva i eventualne promjene na njoj. To mogu u crijevu biti polipi, tumori, upalne promjene, krvarenja, a u želucu pored tumora to su upalne promjene želučane sluznice (gastritis) i jača lokalna forma u obliku ulkusa (čir) koji može pored ostalog i krvariti ovisno u kojoj je fazi razvoja.

Priprema za preglede se dogovara s liječnikom. Istu treba ozbiljno shvatiti i uraditi, jer bez toga pregled neće dati kvalitetne rezultate.


Želite li postaviti pitanje dr. Jeliću za neki od narednih članaka, to možete učiniti na  [email protected]