Bolnost koljena zbog hrskavičnog oštećenja, a naročito na pateli, zahtjeva kompleksniji pristup liječenju, poglavito vježbanju, od samog jačanja mišića


Već dva puta sam operirala desno koljeno...nakon 10 godina bavljenja sportom. Prva operacija patela (iščašenje patele) vraćena je na mjesto... nakon pola godine druga operacija meniska i hrskavice. I nakon svega opet bolovi. Vježbe za kvadriceps su previše bolne pa ih ne radim više. Moj ortoped kaže da je to normalno. Ne bavim se nikakvim sportom nakon prve operacije i ne radim teže fizičke poslove. Što da radim jer više sama ne znam kako si pomoći?

 

Općenito, bolnost koljena zbog hrskavičnog oštećenja, a naročito na pateli, zahtjeva kompleksniji pristup liječenju, poglavito vježbanju, od samog jačanja mišića.

Naime, na djelu je jedan refleks, koji kada je prisutna bolnost koljena, putem leđne moždine, direktno smanjuje maksimalnu snagu kvadricepsa. Tome je tako, jer tijelo smanjenom snagom pokušava smanjiti silu koja djeluje na oštećenu hrskavicu. No, vježbanje u bolovima, pojačava taj refleks, te radi upravo suprotno od željenog- direktno slabi mišić. Ako pak ne radimo vježbe, mišić će oslabiti i bez ovog refleksa. Osim toga, smanjenim kretanjem, metabolizam hrskavice se usporava, te ona postaje dodatno osjetljivija na pritisak, što povećava bolove, i opet slabi mišić. Pat pozicija.

Ova se situacija može sanirati kombiniranjem dvije vrsta aktivacije koljena i okolne muskulature. Prvi je aerobno vježbanje, konkretno vožnja statičkog bicikla s minimalnim opterećenjem. Takva kretnja ubrzava metabolizam hrskavice, te smanjuje njenu preosjetljivost. Potom se započinje s prvim bezbolnim i indirektnim, a potom i direktnim snaženjem kvadricepsa, a u konačnici se vježbe i dodatno intenziviraju.

Na opisanom putu neke metode manualne terapije mogu biti od koristi (mobilizacija/manipulacija patele i koljena, okidačke točke, fascijane manipulacije). Izokinetičko vježbanje može značajno skratiti vrijeme oporavka, jer ono minimalizira pritisak na patelu za vrijeme mišićne aktivacije.